Twaalf verdachte vaartuigen benaderen bulkschip, leger VS vernietigt er drie

'Summer Lady'

De ‘Summer Lady’, een bulkschip varend onder de vlag van de Marshall Eilanden, is zondag op de Rode Zee benaderd door een groep van twaalf kleine vaartuigen.

De groep bestond uit een mix van speedboten en ‘kleine kayak-achtige boten'. Foto: Shutterstock

De geheimzinnige groep vaartuigen bestond volgens de UKMTO, een Britse organisatie die toezicht houdt op de maritieme veiligheid in het Midden-Oosten, uit een mix van speedboten en ‘kleine kayak-achtige boten’. Sommige ervan leken volgens de UKMTO onbemand te zijn.

De twaalf vaartuigen bleven ongeveer een uur lang rondhangen in de buurt van de ‘Summer Lady’, tot op zo’n 1,5 nautische mijl van het vrachtschip, (ruim 2,5 kilometer). Na dat uur vertrokken ze weer.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar het incident. De UKMTO raadt het scheepvaartverkeer aan om in het gebied voorzichtigheid te blijven betrachten en elke verdachte activiteit te blijven melden.

Drie onbemande schepen

Het centrale commando van het Amerikaanse leger meldde later op de zondag dat het drie onbemande vaartuigen op de Rode Zee had vernietigd. Het gaat volgens het leger om een drietal ‘Iranian-backed Houthi uncrewed surface vessels (USVs)’. De vaartuigen vormden volgens U.S. Central Command ‘een directe bedreiging voor Amerikaanse en coalitie-troepen en commerciële schepen in de regio’.

Droneboot

Een ander bulkschip, de onder Maltese vlag varende ‘Seajoy’, werd vorige week ook al belaagd door wat de UKMTO toen omschreef als een ‘waterborne improvised explosive device’ en de Houthi’s zelf betitelden als een ‘droneboot’.

De Israëlische krant The Jerusalem Post had het weekend ervoor geschreven dat de Houthi’s ‘een nieuwe dodelijke droneboot’ hebben geïntroduceerd waarmee ze het scheepvaartverkeer op de Rode Zee verder in de problemen willen brengen. De Houthi’s vuurden vorige week door de lucht bovendien voor het eerst een hypersonische raket af, in de richting van het containerschip ‘MSC Sarah V’.

Twaalf verdachte vaartuigen benaderen bulkschip, leger VS vernietigt er drie | NT

Twaalf verdachte vaartuigen benaderen bulkschip, leger VS vernietigt er drie

'Summer Lady'

De ‘Summer Lady’, een bulkschip varend onder de vlag van de Marshall Eilanden, is zondag op de Rode Zee benaderd door een groep van twaalf kleine vaartuigen.

De groep bestond uit een mix van speedboten en ‘kleine kayak-achtige boten'. Foto: Shutterstock

De geheimzinnige groep vaartuigen bestond volgens de UKMTO, een Britse organisatie die toezicht houdt op de maritieme veiligheid in het Midden-Oosten, uit een mix van speedboten en ‘kleine kayak-achtige boten’. Sommige ervan leken volgens de UKMTO onbemand te zijn.

De twaalf vaartuigen bleven ongeveer een uur lang rondhangen in de buurt van de ‘Summer Lady’, tot op zo’n 1,5 nautische mijl van het vrachtschip, (ruim 2,5 kilometer). Na dat uur vertrokken ze weer.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar het incident. De UKMTO raadt het scheepvaartverkeer aan om in het gebied voorzichtigheid te blijven betrachten en elke verdachte activiteit te blijven melden.

Drie onbemande schepen

Het centrale commando van het Amerikaanse leger meldde later op de zondag dat het drie onbemande vaartuigen op de Rode Zee had vernietigd. Het gaat volgens het leger om een drietal ‘Iranian-backed Houthi uncrewed surface vessels (USVs)’. De vaartuigen vormden volgens U.S. Central Command ‘een directe bedreiging voor Amerikaanse en coalitie-troepen en commerciële schepen in de regio’.

Droneboot

Een ander bulkschip, de onder Maltese vlag varende ‘Seajoy’, werd vorige week ook al belaagd door wat de UKMTO toen omschreef als een ‘waterborne improvised explosive device’ en de Houthi’s zelf betitelden als een ‘droneboot’.

De Israëlische krant The Jerusalem Post had het weekend ervoor geschreven dat de Houthi’s ‘een nieuwe dodelijke droneboot’ hebben geïntroduceerd waarmee ze het scheepvaartverkeer op de Rode Zee verder in de problemen willen brengen. De Houthi’s vuurden vorige week door de lucht bovendien voor het eerst een hypersonische raket af, in de richting van het containerschip ‘MSC Sarah V’.