Winterstorm houdt huis op Kaaproute, vrachtschip gekapseisd

rederij Ultrabulk

Reddingswerkers hebben voor de kust van Zuid-Afrika maandag de achttien Filipijnse bemanningsleden van het general cargo-schip ‘Ultra Galaxy’ van de Deense rederij Ultrabulk in veiligheid gebracht nadat het vaartuig in de problemen was gekomen tijdens een zware winterstorm.

Het schip vaart voor de Deense rederij Ultrabulk. Foto: MartinLueke / Shutterstock

De bemanningsleden hadden het gekapseisde schip eerder al per reddingsboot verlaten. Behalve de officiële hulpdiensten waren ook diverse commerciële schepen die zich in de buurt bevonden afgekomen op de noodsignalen van de ‘Ultra Galaxy’ om te kijken of ze konden helpen, waaronder het containerschip ‘Rio Grande Express’ van Hapag-Lloyd.

De Kaap de Goede Hoop-route is momenteel druk bevaren doordat containerschepen tussen Azië en Europa deze collectief zijn gaan gebruiken als alternatief voor de door Houthi-geweld geteisterde Suezkanaal-route.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben nu bergingsschepen naar de ‘Ultra Galaxy’ gestuurd, nadat er eerder berichten waren gekomen dat het vrachtschip al zinkende zou zijn.

Verwoesting

Storm, zware regenval en overstromingen hebben in Zuid-Afrika, waar het nu middenin de winter is, ook aan land voor grote problemen gezorgd. Zo werden in Kaapstad bijna duizend huizen verwoest.

Maersk deed maandag een waarschuwing uitgaan voor de gevaarlijke weersomstandigheden bij Zuid-Afrika. ‘Dit zal gevolgen hebben voor de bewegingen en activiteiten van schepen’, aldus de Deense rederij. ‘De ergste gevolgen worden verwacht in Port Elizabeth. We verwachten dat schepen een veilige plek zullen zoeken/hun koers zullen wijzigen om de getroffen gebieden te vermijden. Houd dus s.v.p. rekening met vertragingen in de komende dagen.’

Ook de Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de zware weersomstandigheden nog tot zeker vrijdag kunnen aanhouden.

Winterstorm houdt huis op Kaaproute, vrachtschip gekapseisd | NT

Winterstorm houdt huis op Kaaproute, vrachtschip gekapseisd

rederij Ultrabulk

Reddingswerkers hebben voor de kust van Zuid-Afrika maandag de achttien Filipijnse bemanningsleden van het general cargo-schip ‘Ultra Galaxy’ van de Deense rederij Ultrabulk in veiligheid gebracht nadat het vaartuig in de problemen was gekomen tijdens een zware winterstorm.

Het schip vaart voor de Deense rederij Ultrabulk. Foto: MartinLueke / Shutterstock

De bemanningsleden hadden het gekapseisde schip eerder al per reddingsboot verlaten. Behalve de officiële hulpdiensten waren ook diverse commerciële schepen die zich in de buurt bevonden afgekomen op de noodsignalen van de ‘Ultra Galaxy’ om te kijken of ze konden helpen, waaronder het containerschip ‘Rio Grande Express’ van Hapag-Lloyd.

De Kaap de Goede Hoop-route is momenteel druk bevaren doordat containerschepen tussen Azië en Europa deze collectief zijn gaan gebruiken als alternatief voor de door Houthi-geweld geteisterde Suezkanaal-route.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben nu bergingsschepen naar de ‘Ultra Galaxy’ gestuurd, nadat er eerder berichten waren gekomen dat het vrachtschip al zinkende zou zijn.

Verwoesting

Storm, zware regenval en overstromingen hebben in Zuid-Afrika, waar het nu middenin de winter is, ook aan land voor grote problemen gezorgd. Zo werden in Kaapstad bijna duizend huizen verwoest.

Maersk deed maandag een waarschuwing uitgaan voor de gevaarlijke weersomstandigheden bij Zuid-Afrika. ‘Dit zal gevolgen hebben voor de bewegingen en activiteiten van schepen’, aldus de Deense rederij. ‘De ergste gevolgen worden verwacht in Port Elizabeth. We verwachten dat schepen een veilige plek zullen zoeken/hun koers zullen wijzigen om de getroffen gebieden te vermijden. Houd dus s.v.p. rekening met vertragingen in de komende dagen.’

Ook de Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de zware weersomstandigheden nog tot zeker vrijdag kunnen aanhouden.