“Stel IJzeren Rijn uit tot zeker 2020”

De plannen om de IJzeren Rijn-spoorlijn nu echt van de grond te tillen, stuiten op Nederlands verzet. Europarlementariër Peter van Dalen roept minister Schultz op de plannen in de ijskast te zetten.

Op 4 juli overlegt Schultz van Haegen over de lijn met haar Belgische tegenhanger Etienne Schouppe. De Belgen willen nu vaart maken met de aanleg van de spoorlijn tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, die bij Roermond over Nederlands grondgebied moet lopen.

De spoorlijn is al decennialang onderwerp van moeizame onderhandelingen tussen Nederland en België. In 2005 oordeelde een arbitragecommissie dat Nederland de lijn ruim baan moet geven over zijn grondgebied, dat België het tracé mag kiezen maar dat het 60% van de kosten van de aanleg moet dragen. Maar Nederland treuzelt nog steeds. De Belgen gooien het nu over de boeg van Europa. De Europese Commissie is aangespoord om Nederland onder druk te zetten, en bovendien willen de zuiderburen de IJzeren Rijn als TEN-T project erkend en gefinancierd hebben.

De Europese Commissie komt voor eind juni met voorstellen om het dossier vlot te trekken, heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso in mei verklaard. Volgens Barroso staat de Europese Commissie op het punt om de studie over de IJzeren Rijn af te ronden.
Op een vraag van de Belgische krant Gazet van Antwerpen of de Commissie druk zou kunnen uitoefenen op Nederland om gewoon de internationale verdragen toe te passen, antwoordde Barroso dat Europa “altijd bezig is de wet toe te passen in overleg met de lidstaten”. Naar verwachting zal Schouppe dat ook onder de aandacht brengen van Schultz van Haegen.

Maar Van Dalen, vice-voorzitter van de Transportcommissie in het Europees Parlement, vindt dat Schultz zich niet van de wijs moet laten brengen. Van Dalen: “Wij hebben als Nederland weinig aan dat recht van overpad. Waarom zouden we meehelpen aan een concurrerend alternatief voor de Betuwelijn? Laat de minister een kopje koffie drinken met Schouppe, en dan besluiten om het dossier tot zeker 2020 te laten liggen.”

Van Dalen wijst op een recente studie van de Universiteit van Leuven, “een onverdachte bron”. Daarin wordt geconcludeerd dat een IJzeren Rijn nog jarenlang onrendabel zou blijven. “Er ligt al een uiitstekend alternatief naar Duitsland, de Montzen-route, waarvan de capaciteit pas tegen 2030 ten volle benut zal worden. En op de Betuwelijn is ook nog voldoende spoorruimte beschikbaar voor vervoer naar het Ruhrgebied, zeker wanneer Duitsland eindelijk eens een begin maakt met de aanleg van het derde spoor bij Emmerich.”

De Belgen willen de IJzeren Rijn in midden-Limburg over het ‘historische traject’ naar Duitsland laten lopen, ten zuiden van Roermond. De lijn zou dan het natuurgebied de Mijnweg doorkruisen, reden waarom Nederland op die locatie een spoortunnel in het tracé wil. De totale kosten zijn begroot op €850 miljoen, waarvan België €500 miljoen voor zijn rekening zou nemen. De totale aanleg zou zeker tien jaar duren, ook omdat in Duitsland een aansluiting moet worden gerealiseerd en de Duitsers nog moeten beginnen aan de politieke besluitvorming en het planologische proces.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

de belgen willen wel een tax gaan heffen voor nederlandse vrachtwagens op wegen in belgie en dat is ook geen vrij verkeer meer. Zeg tegen de belgen dat wij er over nagaan denken als de DUITSE delen van en de betuwe lijn en de ijzerenrijn klaar zijn . We hoeven toch geen parkeerterein voor de treiinen aan te leggen omdat het in duitsland weer niet klaar is, en wel 100 pct laten betalen voor aanlleg

Geplaatst door: henk verhoef op

Ongelofelijk dat de Nederlandse logistieke sector en overheden al decennia opperen voor multimodaliteit en tegelijkertijd structureel de IJzeren Rijn tegenwerken. Terwijl dit de concurrentiepositie van Nederland als logistieke draaischijf alleen maar kan vergroten, en bovendien op een relatief goedkope manier…

Geplaatst door: Arjan op

Ach, die eeuwige discussie… de Montzenroute is een grote omweg, en de Ijzeren Rijn loopt niet door maar langs natuurgebied de Meinweg… de ware problematiek ligt bij een handjevol Limburgse politici (die tegenwoordig helaas (te)veel landelijke invloed hebben)

Geplaatst door: Pieter op

Ik geloof mijn ogen niet: België en Nederland steggelen samen al decennia over de IJzeren Rijn terwijl Duitsland (toch geen onbelangrijke partij in dit dossier) nog helemaal niets heeft gedaan. Straks heeft ook België een snelle treinverbinding tot de Nederlands Duitse grens en loopt het daar vast. Net als de Betuweroute. Europa is nog ver weg.

Geplaatst door: Loobos op

Het zou een aardige oplossing zijn om een deel van het Nederlandse net te vrijwaren van verkeer dat tussen België en Duitsland rijdt.
De Brabantroute zou hiervan kunnen profiteren, maar het zou ten nadele kunnen zijn van de Betuweroute.

Geplaatst door: Marco op
“Stel IJzeren Rijn uit tot zeker 2020” | NT

“Stel IJzeren Rijn uit tot zeker 2020”

De plannen om de IJzeren Rijn-spoorlijn nu echt van de grond te tillen, stuiten op Nederlands verzet. Europarlementariër Peter van Dalen roept minister Schultz op de plannen in de ijskast te zetten.

Op 4 juli overlegt Schultz van Haegen over de lijn met haar Belgische tegenhanger Etienne Schouppe. De Belgen willen nu vaart maken met de aanleg van de spoorlijn tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, die bij Roermond over Nederlands grondgebied moet lopen.

De spoorlijn is al decennialang onderwerp van moeizame onderhandelingen tussen Nederland en België. In 2005 oordeelde een arbitragecommissie dat Nederland de lijn ruim baan moet geven over zijn grondgebied, dat België het tracé mag kiezen maar dat het 60% van de kosten van de aanleg moet dragen. Maar Nederland treuzelt nog steeds. De Belgen gooien het nu over de boeg van Europa. De Europese Commissie is aangespoord om Nederland onder druk te zetten, en bovendien willen de zuiderburen de IJzeren Rijn als TEN-T project erkend en gefinancierd hebben.

De Europese Commissie komt voor eind juni met voorstellen om het dossier vlot te trekken, heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso in mei verklaard. Volgens Barroso staat de Europese Commissie op het punt om de studie over de IJzeren Rijn af te ronden.
Op een vraag van de Belgische krant Gazet van Antwerpen of de Commissie druk zou kunnen uitoefenen op Nederland om gewoon de internationale verdragen toe te passen, antwoordde Barroso dat Europa “altijd bezig is de wet toe te passen in overleg met de lidstaten”. Naar verwachting zal Schouppe dat ook onder de aandacht brengen van Schultz van Haegen.

Maar Van Dalen, vice-voorzitter van de Transportcommissie in het Europees Parlement, vindt dat Schultz zich niet van de wijs moet laten brengen. Van Dalen: “Wij hebben als Nederland weinig aan dat recht van overpad. Waarom zouden we meehelpen aan een concurrerend alternatief voor de Betuwelijn? Laat de minister een kopje koffie drinken met Schouppe, en dan besluiten om het dossier tot zeker 2020 te laten liggen.”

Van Dalen wijst op een recente studie van de Universiteit van Leuven, “een onverdachte bron”. Daarin wordt geconcludeerd dat een IJzeren Rijn nog jarenlang onrendabel zou blijven. “Er ligt al een uiitstekend alternatief naar Duitsland, de Montzen-route, waarvan de capaciteit pas tegen 2030 ten volle benut zal worden. En op de Betuwelijn is ook nog voldoende spoorruimte beschikbaar voor vervoer naar het Ruhrgebied, zeker wanneer Duitsland eindelijk eens een begin maakt met de aanleg van het derde spoor bij Emmerich.”

De Belgen willen de IJzeren Rijn in midden-Limburg over het ‘historische traject’ naar Duitsland laten lopen, ten zuiden van Roermond. De lijn zou dan het natuurgebied de Mijnweg doorkruisen, reden waarom Nederland op die locatie een spoortunnel in het tracé wil. De totale kosten zijn begroot op €850 miljoen, waarvan België €500 miljoen voor zijn rekening zou nemen. De totale aanleg zou zeker tien jaar duren, ook omdat in Duitsland een aansluiting moet worden gerealiseerd en de Duitsers nog moeten beginnen aan de politieke besluitvorming en het planologische proces.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

de belgen willen wel een tax gaan heffen voor nederlandse vrachtwagens op wegen in belgie en dat is ook geen vrij verkeer meer. Zeg tegen de belgen dat wij er over nagaan denken als de DUITSE delen van en de betuwe lijn en de ijzerenrijn klaar zijn . We hoeven toch geen parkeerterein voor de treiinen aan te leggen omdat het in duitsland weer niet klaar is, en wel 100 pct laten betalen voor aanlleg

Geplaatst door: henk verhoef op

Ongelofelijk dat de Nederlandse logistieke sector en overheden al decennia opperen voor multimodaliteit en tegelijkertijd structureel de IJzeren Rijn tegenwerken. Terwijl dit de concurrentiepositie van Nederland als logistieke draaischijf alleen maar kan vergroten, en bovendien op een relatief goedkope manier…

Geplaatst door: Arjan op

Ach, die eeuwige discussie… de Montzenroute is een grote omweg, en de Ijzeren Rijn loopt niet door maar langs natuurgebied de Meinweg… de ware problematiek ligt bij een handjevol Limburgse politici (die tegenwoordig helaas (te)veel landelijke invloed hebben)

Geplaatst door: Pieter op

Ik geloof mijn ogen niet: België en Nederland steggelen samen al decennia over de IJzeren Rijn terwijl Duitsland (toch geen onbelangrijke partij in dit dossier) nog helemaal niets heeft gedaan. Straks heeft ook België een snelle treinverbinding tot de Nederlands Duitse grens en loopt het daar vast. Net als de Betuweroute. Europa is nog ver weg.

Geplaatst door: Loobos op

Het zou een aardige oplossing zijn om een deel van het Nederlandse net te vrijwaren van verkeer dat tussen België en Duitsland rijdt.
De Brabantroute zou hiervan kunnen profiteren, maar het zou ten nadele kunnen zijn van de Betuweroute.

Geplaatst door: Marco op