Antwerps Havenbedrijf wil Europese coördinator voor IJzeren Rijn

Nederland en Duitsland moeten samen met België bij de Europese Commissie aandringen op de aanstelling van een Europese coördinator voor de IJzeren Rijn.

Dat zei gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx van het Antwerpse Havenbedrijf gisteren tijdens de European Rail Freight Corridors conferentie in Antwerpen.

Bruyninckx vergeleek het dossier van de IJzeren Rijn met een soap: “Er gebeurt niets en er komt geen einde aan.” De haventopman zei dat toen Europees Transportcommissaris Siim Kallas onlangs verklaarde dat de Commissie niets kon doen om het reeds twintig jaar aanslepende dossier terug op de rails te krijgen, de verbazing in de Antwerpse haven groot was. Vandaar dan ook de oproep naar Nederland en Duitsland.

Volgens het Havenbedrijf bieden de TEN-T richtsnoeren de Europese Commissie de mogelijkheid een coördinator aan te stellen voor grensoverschrijdende spoorprojecten zoals de IJzeren Rijn. “Zo’n coördinator zou de ruimst mogelijke bevoegdheid moeten krijgen om het project, in nauw overleg met de infrastructuurbeheerders van de drie landen, tot een goed einde te brengen”, aldus Bruyninckx nog.

Het Havenbedrijf vraagt de Europese Commissie tevens de budgetten voor onderzoek naar de IJzeren Rijn opnieuw te activeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Antwerps Havenbedrijf wil Europese coördinator voor IJzeren Rijn | NT

Antwerps Havenbedrijf wil Europese coördinator voor IJzeren Rijn

Nederland en Duitsland moeten samen met België bij de Europese Commissie aandringen op de aanstelling van een Europese coördinator voor de IJzeren Rijn.

Dat zei gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx van het Antwerpse Havenbedrijf gisteren tijdens de European Rail Freight Corridors conferentie in Antwerpen.

Bruyninckx vergeleek het dossier van de IJzeren Rijn met een soap: “Er gebeurt niets en er komt geen einde aan.” De haventopman zei dat toen Europees Transportcommissaris Siim Kallas onlangs verklaarde dat de Commissie niets kon doen om het reeds twintig jaar aanslepende dossier terug op de rails te krijgen, de verbazing in de Antwerpse haven groot was. Vandaar dan ook de oproep naar Nederland en Duitsland.

Volgens het Havenbedrijf bieden de TEN-T richtsnoeren de Europese Commissie de mogelijkheid een coördinator aan te stellen voor grensoverschrijdende spoorprojecten zoals de IJzeren Rijn. “Zo’n coördinator zou de ruimst mogelijke bevoegdheid moeten krijgen om het project, in nauw overleg met de infrastructuurbeheerders van de drie landen, tot een goed einde te brengen”, aldus Bruyninckx nog.

Het Havenbedrijf vraagt de Europese Commissie tevens de budgetten voor onderzoek naar de IJzeren Rijn opnieuw te activeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement