De hinder trof hoofdzakelijk personenspoorvervoerder Arenaways, maar brancheorganisaties beschouwen de geldboete als een duidelijke waarschuwing dat de kartelautoriteit Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) ook in het goederentransport geen discriminatie duldt.

Spoorbeheerder RFI liet het toekennen van de spoorpaden aan Arenaways anderhalf jaar duren. Toen het eindelijk zover was, kreeg de privévervoerder het verbod om op het traject Milaan-Turijn in tussenstations te stoppen. Arenaways moest in 2011 het faillissement aanvragen, maar is ondertussen dankzij nieuwe eigenaren weer actief.

Eigenlijk had de geldboete veel hoger moeten zijn, aldus de AGCM. De fout ligt echter ook bij op de Italiaanse spoorregulator URSF. Die krijgt dan ook felle kritiek van de kartelautoriteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement