48-uurs staking DB Schenker Rail

Onder de machinisten van DB Schenker Rail Nederland is gisteravond een staking uitgebroken. Die begon in de regio Rotterdam-Kijfhoek en breidt zich volgens FNV Bondgenoten snel uit.

Volgens Jacqueline Lohle van FNV gaat het om een 48-uurs actie, die in elk geval tot dinsdagavond duurt.

Woordvoerder Jelle Rebbers van DB Schenker bevestigt dat het vervoer van en naar de Rotterdamse haven grotendeels stilligt. ‘Tien jaar geleden zou dit een zware klap voor Rotterdam geweest zijn. Maar klanten hebben de afgelopen jaren aan risicospreiding gedaan, zodat de schade nu vooral bij ons neerdwarrelt’.

Volgens Lohle hebben ook de machinisten met standplaats Sloe (Zeeuws-Vlaandere) het werk stilgelegd en gaat Amsterdam-West ‘er vanavond uit’ en volgt morgenochtend DSM in het Limburgse Sittard-Geleen. ‘Dan ligt het vervoer van DB Schenker grotendeels plat, in elk geval op de plekken waar het grote geld verdiend wordt’.

Inzet van de acties is een nieuwe cao. De stakers eisen een werkgelegenheidsgarantie tot 2020, maar dat is voor DB Schenker onbespreekbaar. De spoorvervoerder, het voormalige NS Cargo, wil niet verder gaan dan de intentieverklaring om gedwongen ontslagen voor de looptijd van de cao te vermijden.

Het bedrijf legde gisteren een nieuw bod voor een eenjarige cao met een loonsverhoging van 1,75% op tafel. ‘In de huidige situatie lijkt ons dat een uitstekend bod’, aldus Rebbers. Het bedrijf biedt verder verhoging van een aantal toeslagen aan en een aantal secundaire verbeteringen, waaronder ‘gratis thee en koffie op locatie’. De cao geldt voor ongeveer 700 werknemers.

‘Maar het gaat de mensen om werkzekerheid’, zegt Lohle. ‘Ze hebben de afgelopen jaren de ene na de andere reorganisatie over zich heen gehad en het bedrijf is volledig uitgebeend. Daar kan niets meer van af.’ Rebbers stelt daar tegenover dat er het afgelopen jaar juist nog zeventien nieuwe machinisten zijn aangenomen.

Het bedrijf bood afgelopen vrijdag een tweejarige cao met een loonsverhoging van 2%. Die werd van tafel geveegd en er volgde een ultimatum, dat gistermiddag afliep. Nieuw overleg gistermiddag leverde niets op en resulteerde erin dat een groep van dertig machinisten met standplaats Kijfhoek (foto) het werk neerlegde. Lohle denkt dat DB Schenker verast is door de stakingsbereidheid: ‘Ze hadden niet verwacht dat de actie zo succesvol zou zijn’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

48-uurs staking DB Schenker Rail | NT

48-uurs staking DB Schenker Rail

Onder de machinisten van DB Schenker Rail Nederland is gisteravond een staking uitgebroken. Die begon in de regio Rotterdam-Kijfhoek en breidt zich volgens FNV Bondgenoten snel uit.

Volgens Jacqueline Lohle van FNV gaat het om een 48-uurs actie, die in elk geval tot dinsdagavond duurt.

Woordvoerder Jelle Rebbers van DB Schenker bevestigt dat het vervoer van en naar de Rotterdamse haven grotendeels stilligt. ‘Tien jaar geleden zou dit een zware klap voor Rotterdam geweest zijn. Maar klanten hebben de afgelopen jaren aan risicospreiding gedaan, zodat de schade nu vooral bij ons neerdwarrelt’.

Volgens Lohle hebben ook de machinisten met standplaats Sloe (Zeeuws-Vlaandere) het werk stilgelegd en gaat Amsterdam-West ‘er vanavond uit’ en volgt morgenochtend DSM in het Limburgse Sittard-Geleen. ‘Dan ligt het vervoer van DB Schenker grotendeels plat, in elk geval op de plekken waar het grote geld verdiend wordt’.

Inzet van de acties is een nieuwe cao. De stakers eisen een werkgelegenheidsgarantie tot 2020, maar dat is voor DB Schenker onbespreekbaar. De spoorvervoerder, het voormalige NS Cargo, wil niet verder gaan dan de intentieverklaring om gedwongen ontslagen voor de looptijd van de cao te vermijden.

Het bedrijf legde gisteren een nieuw bod voor een eenjarige cao met een loonsverhoging van 1,75% op tafel. ‘In de huidige situatie lijkt ons dat een uitstekend bod’, aldus Rebbers. Het bedrijf biedt verder verhoging van een aantal toeslagen aan en een aantal secundaire verbeteringen, waaronder ‘gratis thee en koffie op locatie’. De cao geldt voor ongeveer 700 werknemers.

‘Maar het gaat de mensen om werkzekerheid’, zegt Lohle. ‘Ze hebben de afgelopen jaren de ene na de andere reorganisatie over zich heen gehad en het bedrijf is volledig uitgebeend. Daar kan niets meer van af.’ Rebbers stelt daar tegenover dat er het afgelopen jaar juist nog zeventien nieuwe machinisten zijn aangenomen.

Het bedrijf bood afgelopen vrijdag een tweejarige cao met een loonsverhoging van 2%. Die werd van tafel geveegd en er volgde een ultimatum, dat gistermiddag afliep. Nieuw overleg gistermiddag leverde niets op en resulteerde erin dat een groep van dertig machinisten met standplaats Kijfhoek (foto) het werk neerlegde. Lohle denkt dat DB Schenker verast is door de stakingsbereidheid: ‘Ze hadden niet verwacht dat de actie zo succesvol zou zijn’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement