Deutsche Bahn aast op NMBS Logistics

De kans is groot dat goederenvervoer van de Belgische spoorwegen, NMBS Logistics, in handen komt van Deutsche Bahn.

NMBS Groep heeft laten weten dat er exclusieve onderhandelingen worden gevoerd met de Duitsers over een door DB-Schenker geleid partnership.

In een gisteravond verspreid persbericht meldt NMBS Groep sinds mei ‘diepgaande gesprekken’ te voeren met verschillende partijen om een samenwerking te kunnen bestendigen tussen NMBS Logistics en een grote Europese spoorwegoperator.

Volgens NMBS Groep biedt samenwerking met DB Schenker de beste perspectieven, maar de groep geeft daar geen motivering bij en weigert elk verder commentaar. Wel zegt de groep dat de besluitvorming ‘transparant en professioneel’ was en ondersteund is door ‘diverse strategische, industriële en juridische adviseurs’.

Hoewel het woord overname niet wordt gebruikt , gaan ingewijden er vanuit dat de Duitsers daar wel op uit zijn. Gewezen wordt op het voorbeeld van de Nederlandse NS, die het goederenvervoer al in 2000 over deed aan Deutsche Bahn. De vraag rijst wel of een dergelijke bundeling genade kan vinden in de ogen van de Europese Commissie.

Intern bij NMBS Logistics is teleurgesteld gereageerd op de principekeuze van het moederbedrijf om de gesprekken in elk geval voorlopig tot één kandidaat te beperken. De begin 2011 verzelfstandigde goederenvervoerder, het voormalige B-Cargo, leek na jaren van zware verliezen begin dit jaar het lek boven te hebben en meldde voor het eerst sinds mensenheugenis een positief kwartaalresultaat.

Het wilde graag op eigen benen blijven staan en meldde in een interne nieuwsbrief recentelijk nog trots op weg te zijn om een ‘rendabele en concurrentiële privémaatschappij’ te worden. De afgelopen maanden werd een aantal nevenactiviteiten verkocht, waaronder twee binnenvaartdochters (H&S Container Line en Haeger & Schmdt) en belangen in terminals in Muizen en Gent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

@Jos, de militante vakbonden zijn bij de nmbs gebleven, bij logistics zijn die mensen ondergebracht die hun schouders willen zetten onder een project dat mits een beetje hard werk en goeie afspraken heel rendabel kan zijn.

Geplaatst door: JPKS op

Vreemd dat DB geinteresseerd is in een bedrijf dat geregeerd wordt door militante vakbonden.

Geplaatst door: Jos op
Deutsche Bahn aast op NMBS Logistics | NT

Deutsche Bahn aast op NMBS Logistics

De kans is groot dat goederenvervoer van de Belgische spoorwegen, NMBS Logistics, in handen komt van Deutsche Bahn.

NMBS Groep heeft laten weten dat er exclusieve onderhandelingen worden gevoerd met de Duitsers over een door DB-Schenker geleid partnership.

In een gisteravond verspreid persbericht meldt NMBS Groep sinds mei ‘diepgaande gesprekken’ te voeren met verschillende partijen om een samenwerking te kunnen bestendigen tussen NMBS Logistics en een grote Europese spoorwegoperator.

Volgens NMBS Groep biedt samenwerking met DB Schenker de beste perspectieven, maar de groep geeft daar geen motivering bij en weigert elk verder commentaar. Wel zegt de groep dat de besluitvorming ‘transparant en professioneel’ was en ondersteund is door ‘diverse strategische, industriële en juridische adviseurs’.

Hoewel het woord overname niet wordt gebruikt , gaan ingewijden er vanuit dat de Duitsers daar wel op uit zijn. Gewezen wordt op het voorbeeld van de Nederlandse NS, die het goederenvervoer al in 2000 over deed aan Deutsche Bahn. De vraag rijst wel of een dergelijke bundeling genade kan vinden in de ogen van de Europese Commissie.

Intern bij NMBS Logistics is teleurgesteld gereageerd op de principekeuze van het moederbedrijf om de gesprekken in elk geval voorlopig tot één kandidaat te beperken. De begin 2011 verzelfstandigde goederenvervoerder, het voormalige B-Cargo, leek na jaren van zware verliezen begin dit jaar het lek boven te hebben en meldde voor het eerst sinds mensenheugenis een positief kwartaalresultaat.

Het wilde graag op eigen benen blijven staan en meldde in een interne nieuwsbrief recentelijk nog trots op weg te zijn om een ‘rendabele en concurrentiële privémaatschappij’ te worden. De afgelopen maanden werd een aantal nevenactiviteiten verkocht, waaronder twee binnenvaartdochters (H&S Container Line en Haeger & Schmdt) en belangen in terminals in Muizen en Gent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

@Jos, de militante vakbonden zijn bij de nmbs gebleven, bij logistics zijn die mensen ondergebracht die hun schouders willen zetten onder een project dat mits een beetje hard werk en goeie afspraken heel rendabel kan zijn.

Geplaatst door: JPKS op

Vreemd dat DB geinteresseerd is in een bedrijf dat geregeerd wordt door militante vakbonden.

Geplaatst door: Jos op