Warwick, een dochter van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, zei vorige maand al dat het 53 euro overhad voor de aandelen in VTG die het nog niet in zijn bezit heeft. Topman Heiko Fischer van VTG sprak toen van een bod dat niet voldoende recht zou doen aan de intrinsieke waarde van het concern.

Maar Warwick houdt het voorlopig op dit bod en heeft het nu officieel aangemeld. VTG-aandeelhouders aan de effectenbeurs van Frankfurt kunnen hun stukken uiterlijk op 2 november ter verkoop aanbieden.

80.000 wagons

VTG beheert wereldwijd een vloot van ongeveer 80.000 tankwagons en is ook een grote spooroperator in het tanktransport. Het bedrijf presenteerde eerder uitstekende resultaten over het eerste halfjaar. Topman Fischer stelde toen dat de Hamburgse onderneming nog groot groeipotentieel heeft, met bovendien goede vooruitzichten op een hoger rendement.

Het nu formeel geworden bod van Warwick is waarschijnlijk het begin van een biedingsstrijd, al hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld voor een overname. Het huidige bod waardeert VTG op een waarde van ongeveer anderhalf miljard euro. Het is denkbaar dat de durfinvesteerder, om aandeelhouders over de streep te trekken, het bod van 53 euro nog iets zal verhogen.

Kühne

Warwick is al grootaandeelhouder in VTG en verwierf dit jaar het belang van 21% dat de ondernemer Klaus-Michael Kühne in de wagonverhuurder bezit. Voorwaarde daarbij is wel dat Warwick erin slaagt heel VTG over te nemen. Warwick stelt aan de overname de eis dat VTG de acquisitie van een Franse concurrent in dezelfde markt dit jaar weet af te ronden.