Daar stak het Bundesnetzagentur echter een stokje voor. Deze overheidsorganisatie ziet toe op de prijsvorming in een aantal sectoren, waaronder energie, telecommunicatie en spoorvervoer. De NEE, de organisatie van particuliere Europese spooroperators die in Duitsland actief zijn, vindt de nu vastgestelde prijsverhoging niettemin nog te hoog.

Volgens NEE-voorzitter Ludolf Kerkeling, in het dagelijks leven directeur van de Havelländische Eisenbahn, is sprake van een ‘uitholling’ van het plan van de bondsregering om goederenvervoer over het spoor te bevorderen door een forse verlaging van de zogeheten Trassenpreisen.

Zware concurrentie

Kerkeling wijst op de zware concurrentie van het spoor met het wegvervoer, de toeneming van de energiekosten en de loonkostenstijging en op de toch al geringe marges die particuliere spoorbedrijven in Europa behalen.