20 jaar geleden in NT: Railned wordt zelfstandig

27 juli 1999

Railned, de capaciteitsmanager van het Nederlandse spoorwegnet, wordt per 1 januari buiten de NS Holding geplaatst. Het wordt dan een zelfstandige taakorganisatie met een eigen raad van commissarissen.

P. Ranke, directeur van Railned, is verheugd over de uitplaatsing, want ‘het is beter om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. Ranke heeft in de vijf jaar van het bestaan van Railned altijd onderstreept dat zijn organisatie neutraal was, ook al was het onderdeel van de NS Holding.

Volgens hem is dat niet veranderd. ‘Maar de spanningen worden groter, nu er meer en meer concurrentie op het spoorwegnet is sinds de komst van Lovers, Shortlines en ACTS. Behoor je tot het NS-concern, dan zit je toch altijd in de verdachtenhoek. Daarom ga ik er liever vandaag uit dan morgen.’

De Railned-directeur onderstreept dat de overgangsperiode, waarin Railned de laatste vijf jaar heeft gezeten, goed was. ‘Bij NS zit nog heel veel kennis. We hebben dat nodig gehad om de regelgeving op te stellen samen met de grote vervoerders.’

In 2005 is Railned vervolgens opgegaan in het huidige zelfstandige ProRail BV, wat anno 2019 weer opnieuw wordt omgevormd tot een zbo onder het ministerie

20 jaar geleden in NT: Railned wordt zelfstandig | NT

20 jaar geleden in NT: Railned wordt zelfstandig

27 juli 1999

Railned, de capaciteitsmanager van het Nederlandse spoorwegnet, wordt per 1 januari buiten de NS Holding geplaatst. Het wordt dan een zelfstandige taakorganisatie met een eigen raad van commissarissen.

P. Ranke, directeur van Railned, is verheugd over de uitplaatsing, want ‘het is beter om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. Ranke heeft in de vijf jaar van het bestaan van Railned altijd onderstreept dat zijn organisatie neutraal was, ook al was het onderdeel van de NS Holding.

Volgens hem is dat niet veranderd. ‘Maar de spanningen worden groter, nu er meer en meer concurrentie op het spoorwegnet is sinds de komst van Lovers, Shortlines en ACTS. Behoor je tot het NS-concern, dan zit je toch altijd in de verdachtenhoek. Daarom ga ik er liever vandaag uit dan morgen.’

De Railned-directeur onderstreept dat de overgangsperiode, waarin Railned de laatste vijf jaar heeft gezeten, goed was. ‘Bij NS zit nog heel veel kennis. We hebben dat nodig gehad om de regelgeving op te stellen samen met de grote vervoerders.’

In 2005 is Railned vervolgens opgegaan in het huidige zelfstandige ProRail BV, wat anno 2019 weer opnieuw wordt omgevormd tot een zbo onder het ministerie