ProRail: volgend jaar goederentreinen van 740 meter

nieuwe dienstregeling

ProRail neemt volgend jaar goederentreinen van 740 meter standaard op in zijn dienstregeling. Dat meldde de spoorbeheerder maandagochtend bij de bekendmaking van het spoorboekje voor 2020.

De gemiddelde lengte van goederentreinen is nu nog 650 meter. Maar vanaf volgend jaar rijden er standaard enkele treinen met een lengte van 740 meter over het spoor. ‘Daarmee kan beter worden geconcurreerd met het wegtransport’, meldt ProRail. Het streven is om de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

De spoorbeheerder zegt dat proeven met de langere goederentreinen vorig jaar goed zijn verlopen. Zo zijn diverse scenario’s gesimuleerd om eventuele complicaties voor het reguliere treinverkeer zo goed mogelijk op te lossen. De verandering is meegedeeld aan de ruim dertig vervoerders van reizigers en vracht.

Piept en kraakt

‘De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht’, aldus ProRail. Aan de hand van de wensen van de 34 gebruikers moest een grote puzzel worden gelegd ‘om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen’. De groei van het treinverkeer is merkbaar voor de planners, zegt de spoorbeheerder. ‘Het piept en kraakt bij het maken van een nieuwe dienstregeling.’

Andere veranderingen in de nieuwe dienstregeling betreffen vooral het passagiersvervoer. Zo worden treinen in het spoorboekje voor 2020 niet meer per minuut, maar per tien seconden ingedeeld. Het voordeel daarvan is dat de treinenloop nog nauwkeuriger kan worden ingepast ‘en we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor creëren’, aldus ProRail.

Tussen Amersfoort en Utrecht rijden vanaf 15 december zes in plaats van vier intercity’s per uur. Tevens rijden er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht. In de zomer gaan meer treinen rijden tussen Zandvoort en Haarlem, mede door de terugkeer van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort.

ProRail: volgend jaar goederentreinen van 740 meter | NT

ProRail: volgend jaar goederentreinen van 740 meter

nieuwe dienstregeling

ProRail neemt volgend jaar goederentreinen van 740 meter standaard op in zijn dienstregeling. Dat meldde de spoorbeheerder maandagochtend bij de bekendmaking van het spoorboekje voor 2020.

De gemiddelde lengte van goederentreinen is nu nog 650 meter. Maar vanaf volgend jaar rijden er standaard enkele treinen met een lengte van 740 meter over het spoor. ‘Daarmee kan beter worden geconcurreerd met het wegtransport’, meldt ProRail. Het streven is om de omvang van het goederenvervoer per spoor te laten groeien van 42 miljoen ton in 2016 naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

De spoorbeheerder zegt dat proeven met de langere goederentreinen vorig jaar goed zijn verlopen. Zo zijn diverse scenario’s gesimuleerd om eventuele complicaties voor het reguliere treinverkeer zo goed mogelijk op te lossen. De verandering is meegedeeld aan de ruim dertig vervoerders van reizigers en vracht.

Piept en kraakt

‘De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht’, aldus ProRail. Aan de hand van de wensen van de 34 gebruikers moest een grote puzzel worden gelegd ‘om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen’. De groei van het treinverkeer is merkbaar voor de planners, zegt de spoorbeheerder. ‘Het piept en kraakt bij het maken van een nieuwe dienstregeling.’

Andere veranderingen in de nieuwe dienstregeling betreffen vooral het passagiersvervoer. Zo worden treinen in het spoorboekje voor 2020 niet meer per minuut, maar per tien seconden ingedeeld. Het voordeel daarvan is dat de treinenloop nog nauwkeuriger kan worden ingepast ‘en we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor creëren’, aldus ProRail.

Tussen Amersfoort en Utrecht rijden vanaf 15 december zes in plaats van vier intercity’s per uur. Tevens rijden er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht. In de zomer gaan meer treinen rijden tussen Zandvoort en Haarlem, mede door de terugkeer van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort.