Volgens DB-bestuurslid dr. Sigrid Nikutta zorgen deze verbindingen ervoor dat ‘jaarlijks 70.000 vrachtwagens van de weg gehaald worden, wat de infrastructuur en het milieu ontlast’. DB Cargo legt dezelfde soort verbindingen aan in Antwerpen en Rotterdam die al vele jaren gebruikt worden in andere havens zoals Hamburg, aldus Nikutta.

27 miljoen

Op het grootste rangeerterrein van Nederland, Kijfhoek, worden de vrachtvolumes die vanuit de havens worden aangevoerd, gebundeld. Vanaf hier wordt de lading ’s nachts met rechtstreekse treinen naar hun bestemming, Rotterdam of Antwerpen, gebracht.

De havens van Antwerpen en Rotterdam behandelen 27 miljoen containers per jaar. Slechts 8 tot 11% van de goederen wordt per trein van en naar de westelijke havens vervoerd. In de haven van Hamburg wordt maar liefst de helft van de vracht vervoerd per spoor.