Nieuwe Hamburgse marktplaats voor boeken spoorvracht

Gecombineerd transport

De Duitse start-up Modility is  gestart met een pilot voor een nieuwe boekingssite en marktplaats voor Gecombineerd Transport (CT). Hiermee kunnen spoorgoederenvervoerders hun CT-diensten op de markt brengen en expediteurs ze vinden en boeken.

Modility werd in juli 2020 opgericht door de Duitse logistieke dienstverlener Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) samen met twaalf samenwerkingspartners uit de transport- en logistieke sector. Het project wordt daarnaast financieel ondersteund door de Duitse overheid.

Complexe behoeften

De gebruikers van het platform kunnen via een open marktplaats de beschikbare transportcapaciteit van treinoperatoren vinden, plannen en direct boeken. ‘De betrokken partners vertegenwoordigen een multifunctionele reeks CT-bedrijven om vanaf het begin goed in te kunnen spelen op de complexe behoeften en uitdagingen van de markt’, aldus Lars Neumann, directeur Logistiek, Strategie en Business Development van HHLA.

Modility biedt CT-operators een extra online verkoopkanaal om routes op de markt te brengen, evenals restcapaciteit met dynamische tarieven en een betere benutting van de treincapaciteit. Expediteurs kunnen Modility gebruiken als informatiebron voor CT-routings, hun wensen afstemmen op actuele aanbiedingen en de juiste transportoptie boeken in een gestroomlijnd proces.

Korte termijn verzoeken

‘De gemakkelijke toegang tot vervoersalternatieven geeft hen de mogelijkheid om flexibel in te spelen op veranderende vrachtvolumes en kortetermijnverzoeken. Het boekingsproces is gebaseerd op een intuïtieve gebruikersinterface volgens bekende concepten uit de B2C-sector, waardoor ook bedrijven zonder CT-ervaring kunnen profiteren van de systeemvoordelen van intermodale transporten.’

De functies van het platform worden de komende maanden nog uitgebreid. Zo kunnen transportbedrijven in de toekomst voor- en na-transport rechtstreeks via het platform aanbieden, waardoor extra transportmogelijkheden op de first en last mile ontstaan. Vanaf de start deze week kunnen gebruikers al een groot aantal routes via de portal boeken. Er worden alleen kosten in rekening gebracht bij succesvol afgehandelde transporten.

Corona

‘Het idee is om in heel Europa een neutrale oplossing te bieden’, zegt Ralf-Charley Schultze, voorzitter van de Europese branchevereniging voor gecombineerd transportbedijven UIRR. ‘De Corona-crisis laat zien dat de dynamiek in het gecombineerd vervoer toeneemt en dat de vraag naar korte en flexibele transportboekingen groeit, vooral voor de eerste en laatste kilometer op de weg.’

Omdat Modility naar eigen zeggen een bijdrage wil leveren aan de modal shift en gecombineerd transport wil versterken als een efficiënt en milieuvriendelijk vervoerssysteem, wordt het project gefinancierd door de Duitse overheid. Federaal minister van Transport Andreas Scheuer: ‘We willen meer goederenvervoer verplaatsen van de weg naar het spoor. Met het federale programma ‘Future Rail Freight Transport’ ondersteunen we bedrijven die willen investeren in digitalisering, automatisering en moderne voertuigtechnologie.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nieuwe Hamburgse marktplaats voor boeken spoorvracht | NT

Nieuwe Hamburgse marktplaats voor boeken spoorvracht

Gecombineerd transport

De Duitse start-up Modility is  gestart met een pilot voor een nieuwe boekingssite en marktplaats voor Gecombineerd Transport (CT). Hiermee kunnen spoorgoederenvervoerders hun CT-diensten op de markt brengen en expediteurs ze vinden en boeken.

Modility werd in juli 2020 opgericht door de Duitse logistieke dienstverlener Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) samen met twaalf samenwerkingspartners uit de transport- en logistieke sector. Het project wordt daarnaast financieel ondersteund door de Duitse overheid.

Complexe behoeften

De gebruikers van het platform kunnen via een open marktplaats de beschikbare transportcapaciteit van treinoperatoren vinden, plannen en direct boeken. ‘De betrokken partners vertegenwoordigen een multifunctionele reeks CT-bedrijven om vanaf het begin goed in te kunnen spelen op de complexe behoeften en uitdagingen van de markt’, aldus Lars Neumann, directeur Logistiek, Strategie en Business Development van HHLA.

Modility biedt CT-operators een extra online verkoopkanaal om routes op de markt te brengen, evenals restcapaciteit met dynamische tarieven en een betere benutting van de treincapaciteit. Expediteurs kunnen Modility gebruiken als informatiebron voor CT-routings, hun wensen afstemmen op actuele aanbiedingen en de juiste transportoptie boeken in een gestroomlijnd proces.

Korte termijn verzoeken

‘De gemakkelijke toegang tot vervoersalternatieven geeft hen de mogelijkheid om flexibel in te spelen op veranderende vrachtvolumes en kortetermijnverzoeken. Het boekingsproces is gebaseerd op een intuïtieve gebruikersinterface volgens bekende concepten uit de B2C-sector, waardoor ook bedrijven zonder CT-ervaring kunnen profiteren van de systeemvoordelen van intermodale transporten.’

De functies van het platform worden de komende maanden nog uitgebreid. Zo kunnen transportbedrijven in de toekomst voor- en na-transport rechtstreeks via het platform aanbieden, waardoor extra transportmogelijkheden op de first en last mile ontstaan. Vanaf de start deze week kunnen gebruikers al een groot aantal routes via de portal boeken. Er worden alleen kosten in rekening gebracht bij succesvol afgehandelde transporten.

Corona

‘Het idee is om in heel Europa een neutrale oplossing te bieden’, zegt Ralf-Charley Schultze, voorzitter van de Europese branchevereniging voor gecombineerd transportbedijven UIRR. ‘De Corona-crisis laat zien dat de dynamiek in het gecombineerd vervoer toeneemt en dat de vraag naar korte en flexibele transportboekingen groeit, vooral voor de eerste en laatste kilometer op de weg.’

Omdat Modility naar eigen zeggen een bijdrage wil leveren aan de modal shift en gecombineerd transport wil versterken als een efficiënt en milieuvriendelijk vervoerssysteem, wordt het project gefinancierd door de Duitse overheid. Federaal minister van Transport Andreas Scheuer: ‘We willen meer goederenvervoer verplaatsen van de weg naar het spoor. Met het federale programma ‘Future Rail Freight Transport’ ondersteunen we bedrijven die willen investeren in digitalisering, automatisering en moderne voertuigtechnologie.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement