Dat deelt het spoorbedrijf mee nadat een laatste loonaanbod woensdag niet leidde tot het hervatten van de cao-onderhandelingen en het stopzetten van de stakingen. Die gaan deze week de derde ronde in en zullen het vrachtvervoer in Duitsland tot en met volgende week dinsdag ernstig hinderen als het aan de vakbond van treinmachinisten GDL ligt.

Uitval treinen

Volgens DB is het stakingsrecht een goed recht maar zijn de acties van GDL buitenproportioneel gelet op de schade. Het spoorbedrijf heeft woensdagnacht via een nieuwe en derde loonaanbod geprobeerd de stakingen in het reizigersverkeer nog te verhinderen, maar dat mislukte.

De stakingen in het railgoederenvervoer waren toen al een dag oud en de eerste gevolgen daarvan waren volgens een woordvoerder van DB Cargo in Nederland ’duidelijk merkbaar in het treinverkeer van en naar Duitsland via  uitval en vertraging van treinen’.

Uitspraak vanavond

De Deutsche Bahn zegt tevens te hebben aangeboden om het loonconflict op te lossen via via een onafhankelijke bemiddelaar. Ook dat zou door de vakbond zijn geweigerd. Daarom ziet de directie van het spoorbedrijf geen andere uitweg dan de juridische om de stakingen via de rechter te laten verbieden.

Het kort geding voor het Frankfurter Arbeitsgericht zal donderdag om 18.00 uur beginnen en moet nog deze avond tot een uitspraak leiden, aldus een woordvoerder van DB.

Update donderdag 14:00 uur:

Het treinverkeer van en naar Duitsland via de grensovergang Emmerich is vanmiddag om 13.00 uur stilgelegd als gevolg van de door vakbond GDL opgeroepen staking onder zijn leden werkzaam bij Deutsche Bahn, zo meldt DB Cargo. Hierdoor is het werk neergelegd op de verkeersleidingpost Oberhausen.

‘Als gevolg van geplande werkzaamheden tussen Viersen en Venlo, deze duren nog tot 10 september a.s., zijn er geen mogelijkheden tot het omleiden van treinen. DB Cargo betreurt de hinder die zijn klanten hiervan ondervinden’, aldus woordvoerder Jelle Rebbers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement