In totaal hebben de treinmachinisten de laatste vijf weken elf dagen gestaakt zonder dat er sprake is van een toenadering. GDL eist een loonsverhoging van 3,2% over de komende 28 maanden en een eenmalige coronabonus van 600 euro voor haar achterban. Deutsche Bahn gaat akkoord met de bonus en loonstijging, maar wil dat laatste uitsmeren over 36 maanden.

Hete kastanjes

Intussen heeft de grote Duitse spoorvakbond EVG gewaarschuwd dat het een vergelijkbaar eis op tafel zal leggen voor haar leden als de Deutsche Bahn (DB) instemt met het eisenpakket van de veel kleinere GDL. Daarmee wordt dan het bestaande cao-akkoord uit 2020 tussen de EVG en DB opengebroken.

Data van digitale vrachtbeurzen laten verder zien dat nog niet veel verladers van DB Cargo door de stakingen zijn uitgeweken naar andere vervoerspartijen. Wel hebben veel particuliere concurrenten van DB Cargo aanvragen binnengekregen voor alternatief transport. Railgoederenvervoer HSL Logistik zegt die te hebben afgewezen. ‘Waarom zouden wij de hete kastanjes uit het vuur moeten halen voor anderen?’, aldus het bedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding