‘Waar wacht je op? Wat zijn je plannen’, vroeg Schmidt tijdens een paneldiscussie in het conferentierijtuig van de trein. ‘Nederland heeft een van de meest overbelaste spoornetwerken. Er moet beter gebruik worden gemaakt van het bestaande netwerk, maar er moeten ook meer spoorlijnen komen voor het goederenvervoer per spoor.’

Jessica van den Bosch lichtte namens spoorbeheerder ProRail toe wat er op dit moment gebeurt op het gebied van capaciteit en infrastructuur. Ze wijst erop dat dit ook de titel is van een van de zes focusgroepen. ‘We kijken wat we kunnen doen met de bestaande infrastructuur. Maar in november openen we ook het Theemswegtracé, een nieuwe spoorbrug in de Rotterdamse haven.’

Havens aansluiten

‘Verbindingen met de havens zijn een heel goed voorbeeld van hoe het netwerk verbeterd kan worden. Niet alleen met de grote havens, maar ook naar de kleinere havens’, zegt Herald Ruijters, directeur bij de Europese Commissie, DG MOVE, verantwoordelijk voor investeringen, innovatief en duurzaam transport.

Topman Ferdinand van den Oever kon dit alleen maar bevestigen. ‘We proberen ons te positioneren tussen twee reuzen – Rotterdam, Antwerpen -, en daarbij zijn spoorgoederen-verbindingen in combinatie met shortsea-verbindingen essentieel om te overleven. Dit vervoersmodel is de toekomst. Daarbij spreek ik namens een haven die sterk afhankelijk is van het spoor.’

‘Nederland heeft een duidelijk voordeel met zijn havens. Daarom hoop ik dat intermodaal vervoercentraal staat in het Nederlandse vervoersbeleid. Nederlanders zijn experts in logistiek en kunnen weg, spoor en maritiem combineren’, benadrukt Schmidt.

Steven Lak, hoofd van de Spoorgoederentafel, een groep Nederlandse bedrijven en beleidsmakers, zei dat de belangrijkste uitdaging is om mensen te laten handelen naar de plannen die iedereen heeft. ‘Mensen hebben de neiging om in hun eigen hokje te blijven, in plaats van samen te werken. Daarnaast is het een uitdaging om consensus te vinden als er zoveel mensen en partijen bij betrokken zijn. Maar soms heb je geen consensus nodig, je hebt gewoon een zetje nodig.’

Digitalisering

Naast de havens en de infrastructuur is er ook veel aandacht voor digitalisering. ‘Er is eindelijk een besluit genomen over het Digital Automatic Coupling-model dat in de EU zal worden gebruikt’, aldus Schmidt. ‘Toen deze trein stopte in Halle, waren we getuige van een demonstratie van dit model. Het is nu aan de sector om de nodige investeringen te doen, en dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Hoe langer het duurt, hoe meer het kost. We moeten niet wachten om historische veranderingen door te voeren.’

De Connecting Europe Express probeert voor beter inzicht in de obstakels te zorgen die een treinreis door Europa met zich meebrengt. Zo kan de route door de 26 verschillende landen alleen worden afgelegd met drie verschillende treinen, omdat de infrastructuur onderweg fors verschilt. De trein is op 2 september uit Lissabon vertrokken en zal op 7 oktober de eindbestemming Parijs bereiken. De trein legt een totale afstand af van 20.000 kilometer, passeert 33 keer een grens en stopt in totaal meer dan 100 keer.

De Connecting Europe Express rijdt in het kader van het European Year of Rail 2021. Met dit initiatief wil de Europese Unie de trein promoten als milieubewust, innovatief en veilig vervoersmiddel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding