Dit meldt persbureau Reuters. Er staan 10.320 wagons te wachten bij de belangrijkste grensovergang tussen Oekraïne en Polen, vlakbij het Oekraïense dorp Izov, laat Valerii Tkachov van Ukrainian Railways aan Reuters weten. De spoorwegmaatschappij stelt dat op dit moment 500 wagons per dag de grensovergang bij Izov passeren, wat neerkomt op een achterstand van ongeveer drie weken.

Tekorten

Het belangrijkste probleem dat wordt gemeld is dat het goederenvervoer per spoor in Oekraïne de grote hoeveelheid aan extra volume niet aankan. 98% van de export van goederen in Oekraïne verliep traditioneel via de havens over zee. Slechts een klein deel van de goederen werd vervoerd via het spoor. Momenteel zijn de belangrijke havens in het land echter afgesloten, waardoor de regering is gaan kijken naar alternatieve routes via het land en het spoor de sterk verminderde capaciteit in de havens moet opvangen. Er zou echter een groot tekort zijn aan treinwagons en aan personeel.

Ook zijn de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Polen streng. Hoewel er in het westen van het land minder is gevochten dan in andere delen van Oekraïne, zijn ook hier raketaanvallen geweest. Daarnaast levert ook het verschil in spoorbreedte tussen Oekraïne en Polen vertraging op bij het vervoeren van goederen.

Geen eten

De spoorwegmaatschappij zegt de capaciteit te willen ophogen, meer mensen te willen aannemen, meer benodigdheden voor het transport te willen aanschaffen en de douaneprocedures te willen vereenvoudigen. ‘We werken eraan om het proces te versnellen, we proberen de hoeveelheid inspecties van wagons en de hoeveelheid papierwerk te verminderen’, licht Tkachov aan Reuters toe.

De graanexport in maart 2022 is nog maar een tiende van wat het was in vergelijking met maart vorig jaar, stelt de Oekraïense regering. Volgens Reuters laat de regering bovendien weten dat honderden miljoenen mensen geen eten zullen krijgen als de Russische blokkades op de Oekraïense havens niet snel worden opgeheven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement