‘Intermodaal vervoer zal opknappen van datahub’

Interview

De intermodale sector loopt tegen veel uitdagingen aan, zoals de vele operationele verstoringen op het spoornetwerk. Aldo Puglisi, een van de twee directeuren van het nieuwe, in Frankfurt gevestigde bedrijf DX Intermodal, denkt dat een ‘datahub’ de sector verder zal helpen.

Foto: Aldo Puglisi

Wat voor problemen kent het intermodaal vervoer momenteel?

De problemen zijn groot. Wij hebben het gebrek aan data als een belangrijk probleem ervaren. Klanten en partners willen weten wanneer een transport arriveert. Met alle vertragingen die er nu zijn, kan het een grote hulp zijn bij het plannen als je over extra data op dat gebied kunt beschikken. Het is bovendien een wens om data in een standaard formaat uit te kunnen wisselen met veel partners. Als je twintig partners hebt, heb je misschien wel twintig verschillende verbindingen en mogelijk ook allerlei verschillende manieren om gegevens uit te wisselen. Wij willen één communicatiekanaal opzetten zodat we tijd en kosten kunnen besparen.

Wat gaat er in de dagelijkse praktijk fout als je geen goed systeem hebt voor het uitwisselen van data?

Als je niet ziet wat er allemaal precies gaande is, wordt het plannen en het inspelen op verstoringen in de transportketen een stuk moeilijker. Je moet met zo min mogelijk vertraging te weten te komen wat er gebeurt, zodat je zo snel mogelijk kan reageren en een oplossing kan zoeken wanneer er iets niet goed gaat. Daarvoor zijn data nodig. En data hebben we op dit moment wel, maar óf het zijn er niet genoeg óf ze komen nog niet op tijd binnen.

En hoe helpen betere data met het vinden van de oplossing?

Een datahub moet de manier waarop we met elkaar communiceren versimpelen. Het is een gemeenschappelijke plek waar alle spelers die betrokken zijn bij een transport, gegevens kunnen uitwisselen. Het is de bedoeling dat we de IT-systemen van de betrokken partijen op een meer gestandaardiseerde manier met elkaar gaan verbinden. Wat we willen, is een open datahub die alle intermodale partijen kunnen gebruiken. Als een transport is geboekt bij de logistieke dienstverlener, moet alle informatie erover terechtkomen bij de relevante betrokkenen. Wanneer een trein geladen is, vanuit zijn bestemming is vertrokken of ergens is aangekomen, moeten de track en trace-gegevens beschikbaar zijn in de datahub voor de relevante partners. De verwachte aankomsttijden moeten steeds doorgegeven worden door de spoorwegmaatschappijen aan de operators, en aan de terminals en de logistieke dienstverleners. Ook willen we het voor logistieke dienstverleners, terminals en andere partners mogelijk maken om het rooster in te zien van de intermodale operators die beschikbaar zijn in Europa. Bovendien willen we nog aanvullende data van terminals aan de datahub toevoegen. Zoals data over de beschikbaarheid op de terminals, wachttijden en data over het voor- en natransport met de vrachtwagens. We werken nu met een testomgeving en willen klaar zijn in 2023.

Wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van wat er nu al beschikbaar is?

De toegevoegde waarde ten opzichte van wat er in het verleden al ontwikkeld is, is de standaardisering. Alles wat we doen in de datahub is gebaseerd op Ediges, een standaardformat voor data-uitwisseling. Dit betekent dat we een gemeenschappelijke taal hebben voor alle partners. Aan die standaardisering hebben we een paar jaar gewerkt via een onderzoeksproject. Daarnaast richten we ons niet alleen op track en trace-data, maar willen we ook andere data waarin partijen geïnteresseerd zijn aan het platform toevoegen.

In hoeverre kan dit bijdragen aan het oplossen van de vele vertragingen die zich nu voordoen?

De datahub gaat de vertragingen niet oplossen, maar het hebben van meer data zal ons op z’n minst wel helpen sneller te reageren en opnieuw te kunnen plannen wanneer er problemen zijn. Als je weet wanneer een trein vertraagd is, kun je je partners informeren en kun je bepalen wat de impact van de vertraging is en zo uiteindelijk je klanten beter bedienen.

Wat zou nog meer kunnen bijdragen aan het oplossen van deze problemen?

Het is belangrijk dat partners meer samenwerken en data ook echt beschikbaar stellen. Soms zijn partijen niet bereid om data te delen. We moeten ervoor zorgen dat er een systeem komt dat alle partijen helpt en waarbij partijen meer bereid zijn om data met elkaar te delen en samen te werken.

Kunnen bedrijven nog concurreren op de markt als ze geen goed systeem hebben voor data-uitwisseling?

Het niet hebben van een goed systeem voor data-uitwisseling kan bedrijven zeker beperken, doordat je niet op problemen kan reageren en niet kan plannen. En het versturen en ontvangen van data is een vereiste voor het verbeteren van het transportproces en het optimaliseren van je bedrijf. Dat zie je in alle sectoren.

Bekijk het hele interview met Puglisi bij NT TV:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Intermodaal vervoer zal opknappen van datahub’ | NT

‘Intermodaal vervoer zal opknappen van datahub’

Interview

De intermodale sector loopt tegen veel uitdagingen aan, zoals de vele operationele verstoringen op het spoornetwerk. Aldo Puglisi, een van de twee directeuren van het nieuwe, in Frankfurt gevestigde bedrijf DX Intermodal, denkt dat een ‘datahub’ de sector verder zal helpen.

Foto: Aldo Puglisi

Wat voor problemen kent het intermodaal vervoer momenteel?

De problemen zijn groot. Wij hebben het gebrek aan data als een belangrijk probleem ervaren. Klanten en partners willen weten wanneer een transport arriveert. Met alle vertragingen die er nu zijn, kan het een grote hulp zijn bij het plannen als je over extra data op dat gebied kunt beschikken. Het is bovendien een wens om data in een standaard formaat uit te kunnen wisselen met veel partners. Als je twintig partners hebt, heb je misschien wel twintig verschillende verbindingen en mogelijk ook allerlei verschillende manieren om gegevens uit te wisselen. Wij willen één communicatiekanaal opzetten zodat we tijd en kosten kunnen besparen.

Wat gaat er in de dagelijkse praktijk fout als je geen goed systeem hebt voor het uitwisselen van data?

Als je niet ziet wat er allemaal precies gaande is, wordt het plannen en het inspelen op verstoringen in de transportketen een stuk moeilijker. Je moet met zo min mogelijk vertraging te weten te komen wat er gebeurt, zodat je zo snel mogelijk kan reageren en een oplossing kan zoeken wanneer er iets niet goed gaat. Daarvoor zijn data nodig. En data hebben we op dit moment wel, maar óf het zijn er niet genoeg óf ze komen nog niet op tijd binnen.

En hoe helpen betere data met het vinden van de oplossing?

Een datahub moet de manier waarop we met elkaar communiceren versimpelen. Het is een gemeenschappelijke plek waar alle spelers die betrokken zijn bij een transport, gegevens kunnen uitwisselen. Het is de bedoeling dat we de IT-systemen van de betrokken partijen op een meer gestandaardiseerde manier met elkaar gaan verbinden. Wat we willen, is een open datahub die alle intermodale partijen kunnen gebruiken. Als een transport is geboekt bij de logistieke dienstverlener, moet alle informatie erover terechtkomen bij de relevante betrokkenen. Wanneer een trein geladen is, vanuit zijn bestemming is vertrokken of ergens is aangekomen, moeten de track en trace-gegevens beschikbaar zijn in de datahub voor de relevante partners. De verwachte aankomsttijden moeten steeds doorgegeven worden door de spoorwegmaatschappijen aan de operators, en aan de terminals en de logistieke dienstverleners. Ook willen we het voor logistieke dienstverleners, terminals en andere partners mogelijk maken om het rooster in te zien van de intermodale operators die beschikbaar zijn in Europa. Bovendien willen we nog aanvullende data van terminals aan de datahub toevoegen. Zoals data over de beschikbaarheid op de terminals, wachttijden en data over het voor- en natransport met de vrachtwagens. We werken nu met een testomgeving en willen klaar zijn in 2023.

Wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van wat er nu al beschikbaar is?

De toegevoegde waarde ten opzichte van wat er in het verleden al ontwikkeld is, is de standaardisering. Alles wat we doen in de datahub is gebaseerd op Ediges, een standaardformat voor data-uitwisseling. Dit betekent dat we een gemeenschappelijke taal hebben voor alle partners. Aan die standaardisering hebben we een paar jaar gewerkt via een onderzoeksproject. Daarnaast richten we ons niet alleen op track en trace-data, maar willen we ook andere data waarin partijen geïnteresseerd zijn aan het platform toevoegen.

In hoeverre kan dit bijdragen aan het oplossen van de vele vertragingen die zich nu voordoen?

De datahub gaat de vertragingen niet oplossen, maar het hebben van meer data zal ons op z’n minst wel helpen sneller te reageren en opnieuw te kunnen plannen wanneer er problemen zijn. Als je weet wanneer een trein vertraagd is, kun je je partners informeren en kun je bepalen wat de impact van de vertraging is en zo uiteindelijk je klanten beter bedienen.

Wat zou nog meer kunnen bijdragen aan het oplossen van deze problemen?

Het is belangrijk dat partners meer samenwerken en data ook echt beschikbaar stellen. Soms zijn partijen niet bereid om data te delen. We moeten ervoor zorgen dat er een systeem komt dat alle partijen helpt en waarbij partijen meer bereid zijn om data met elkaar te delen en samen te werken.

Kunnen bedrijven nog concurreren op de markt als ze geen goed systeem hebben voor data-uitwisseling?

Het niet hebben van een goed systeem voor data-uitwisseling kan bedrijven zeker beperken, doordat je niet op problemen kan reageren en niet kan plannen. En het versturen en ontvangen van data is een vereiste voor het verbeteren van het transportproces en het optimaliseren van je bedrijf. Dat zie je in alle sectoren.

Bekijk het hele interview met Puglisi bij NT TV:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement