“Het is noodzakelijk dat de ministers van energie van lidstaten de juiste instructies geven aan de Europese Commissie over hoe de interventie in de elektriciteitsmarkt opgezet moet worden’, stelt de organisatie. De vereniging beroept zich op een paper van het EU-eenheid DG Energy, waarin gesteld wordt dat de prijzen voor elektriciteit voor kwetsbare klanten gereguleerd zouden moeten worden. De organisatie benadrukt dat partijen in het gecombineerd vervoer aangemerkt moeten worden als ‘kwetsbare consumenten van elektriciteit’.

Hiervoor noemt de belangenvereniging drie redenen. In de eerste plaats zijn bedrijven in het gecombineerd vervoer genoodzaakt om elektriciteit te gebruiken voor het spoorvervoer. En daar komt nog bij dat de prijzen voor elektriciteit in de verschillende EU-staten met maar liefst 300- tot 1000% gestegen zijn, zo stelt de belangenorganisatie. Dit in tegenstelling tot de prijzen van diesel voor het lange afstand wegvervoer, waarvan de prijs vóór belasting ten opzichte van januari met ‘slechts’ 69% is gestegen. De vereniging stelt bovendien dat bedrijven in deze sector niet groot en winstgevend genoeg zijn om de enorme kostenstijgingen van elektriciteit op te vangen.

Energiezuiniger

Ook benoemt de organisatie de huidige subsidies voor fossiele brandstoffen, die vorig jaar voor het eerst sinds 2018 weer zijn gestegen, wat concurrentie nog moeilijker maakt. Aangezien gecombineerd vervoer volgens UIRR maar liefst 70% energiezuiniger is dan wegvervoer alleen, vindt de organisatie dat ‘het betrouwbaar functioneren van gecombineerd vervoer in het belang is van de Europese burgers en de economie’. ‘Gezien hun uitstekende sociaal-economische prestaties moeten bedrijven die betrokken zijn bij intermodaal goederenvervoer beschermd worden voor de explosieve stijging van elektriciteitsprijzen’, zegt Ralf-Charley Schultze, voorzitter bij UIRR.

De ministers van energie van de Europese lidstaten gaan aankomende vrijdag met elkaar in gesprek over hoe de stijgende energieprijzen beteugeld kunnen worden voor deelnemers aan de energiemarkt, meldt persbureau Reuters. De ministers overwegen onder andere het instellen van prijsplafonds voor geïmporteerd gas en voor gas dat wordt gebruikt om elektriciteit te produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement