Biala Podlaska krijgt 10 extra sporen, terwijl de terminal bij Malaszewicze 3 extra sporen moet gaan tellen. De uitbreiding moet ervoor gaan zorgen dat de terminals zwaardere en langere vrachttreinen tot 750 meter kunnen afhandelen. Dit meldt Rynek Kolejowy, een Pools vakmedium.

De Poolse infrastructuurbeheerder heeft hiervoor een contract afgesloten met aannemer Trakcja voor zowel het ontwerp als de bouw van de nieuwe sporen. Het gaat om een contract ter waarde van ruim 26 miljoen euro en wordt gefinancierd vanuit het National Railway Programme, een Pools ondersteuningsprogramma voor het spoor.

De regio is belangrijk voor de Nieuwe Zijderoute. In Maszewicze wordt een groot deel van het vrachtvolume tussen Europa en China op de noordelijke route verwerkt.

Dit artikel verscheen eerder op railfreight.com

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement