ProRail heeft maar liefst acht sancties opgelegd gekregen. Omgevingsdienst DCMR houdt toezicht op 26.000 bedrijven in de regio Rijnmond en deelde vorig jaar 70 sancties uit. De meeste bedrijven met een sanctie kregen er niet meer dan één of twee.

Voor de overtredingen is  een ‘last onder dwangsom’ opgelegd. Dit houdt in dat de overtreder een bedrag moet betalen wanneer de inspecteur bij een volgende controle ziet dat een gevaarlijke situatie niet is opgelost. In sommige gevallen is er nog sprake van een begunstigingstermijn waarbij de overtreder nog enige tijd krijgt om het probleem op te lossen.

ProRail heeft voor de verschillende overtredingen op de goederenemplacementen last onder dwangsommen opgelegd gekregen tussen de 1.500 en 7.500 euro per keer dat de overtreding nog geconstateerd wordt.

Defecte verlichting

De spoorbeheerder heeft onder andere sancties gekregen vanwege defecte verlichting op de emplacementen Europoort, Maasvlakte, Botlek en Theemsweg. Op Waalhaven Zuid kreeg ProRail daarnaast een sanctie omdat de blusvoorzieningen op het emplacement niet altijd bereikbaar waren. Deze sanctie leverde de spoorbeheerder voor de goederenemplacementen de hoogste dwangsom op.

Daarnaast heeft ProRail nog een tweede sanctie gekregen voor emplacement Europoort. De organisatie liet er een toegangshek langdurig openstaan. Ook werden dwarsliggers niet juist opgeslagen en waren er houtsnippers op het emplacement aanwezig die weggegooid hadden moeten worden. De overige overtredingen van ProRail vonden plaats op de stations Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak.

Sommige problemen speelden al langere tijd, zo blijkt uit de beschikkingen van de omgevingsdienst. Zo heeft ProRail enkele maanden uitstel gekregen voor het in orde maken van de defecte verlichting. Nadat deze termijn verstreken was, bleek echter dat het probleem op de emplacementen nog steeds niet was opgelost. Hierna besloot de omgevingsdienst om een last onder dwangsom op te leggen.

Permanente blusvoorzieningen

Ook in eerdere jaren werden er sancties uitgedeeld aan ProRail vanwege problemen op goederenemplacementen. Zo werden er tussen oktober 2020 en september 2022 acht sancties uitgedeeld voor alleen emplacement Maasvlakte. Voor de emplacementen Botlek en Europoort werden er per emplacement in die periode vier sancties uitgedeeld. Waalhaven Zuid kreeg zes sancties.

In 2023 zijn de problemen van ProRail op het gebied van veiligheid bovendien nog niet opgelost. Nieuwe dwangsommen dreigen nu ProRail er niet op tijd in is geslaagd om de permanente blusvoorzieningen op vijf havenemplacementen te realiseren. De spoorbeheerder heeft nog tot 23 april de tijd om aan alle veiligheidseisen te voldoen. De hoogte van de eventuele dwangsom is nog niet bekend.

Cosmetica

Chemiebedrijf Emerald Kalama Chemical, sinds 2021 onderdeel van chemieconcern Lanxess, heeft na ProRail de meeste sancties weten binnen te slepen in 2022. Met vijf sancties springt het in Botlek gevestigde bedrijf nog steeds met kop en schouders boven de overige bedrijven uit. De organisatie maakt vooral stoffen voor parfums en cosmetica.

Het bedrijf heeft onder andere sancties gekregen voor het verkeerd lozen van afvalwater het niet volgen van procedures voor onderhoud. Ook zijn er sancties opgelegd omdat Emerald Kalama gegevens waarom DCMR had gevraagd niet heeft verstrekt. Voor deze vijf sancties loopt er echter nog wel een bezwaartermijn.

Een woordvoerder van DCMR geeft aan NRC aan de situatie bij het bedrijf zorgelijk te vinden. Emerald Kalama zelf laat aan de krant weten investeringen te plannen om ‘technische standaarden en processen verder te verbeteren’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement