Reden voor de slechte gang van zaken bij de vrachtdivisie was volgens het moederconcern een forse afwaardering van maar liefst 130,5 miljoen op de boekwaarde van SBB Cargo. Daarnaast was er het wegvallen van de coronasteun vorig jaar. 

Eenmalige correctie

Bij de afschrijving gaat het om een ‘eenmalige correctie’, aldus de directie die het gevolg was van een ‘waarderingstest’ vorig jaar. Die bracht aan het licht dat de opgegeven waarde van SBB Cargo AG in de boeken niet meer voldeed.

Dat er zo fors moest worden afgeschreven had alles te maken met de onzekere toekomstmogelijkheden bij het wagenvervoer van de railgoederenvervoer in Zwitserland, die slechts met veel overheidssteun overeind gehouden kan worden. De Zwitserse regering heeft eind vorig jaar laten weten slechts voor een beperkt toekomstscenario bij de verdere ontwikkeling van het wagenvervoer overheidsgeld beschikbaar te willen stellen. Dat heeft volgens de directie grote gevolgen voor de waarde van SBB Cargo.

Internationaal 20 miljoen verlies

Ook in het internationaal vervoer kampte SBB Cargo vorig jaar met veel tegenwind. Het verlies liep in het buitenland op van een kleine 306.000 euro in 2021 naar bijna 20 miljoen euro vorig jaar. Oorzaak voor die  financiële tegenvaller waren onder meer de verstoringen op het Duitse spoornetwerk door bouwwerkzaamheden en de hoge elektriciteitskosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement