De levering bestond uit 90 ton staven, op een 480 meter lange trein. Ze kadert in een ruimere opdracht ter waarde van in totaal 200 miljoen euro. De rails worden niet alleen gebruik op gewone lijnen, maar ook op de zwaarder belaste hogesnelheidslijnen. De eerste trajecten waarop ze zullen worden geplaatst zijn Charleroi-Couvin en Leuven-Heverlee. Infrabel zet hiervoor drie werktreinen in. De installatiewerken zullen overwegend ’s nachts plaatsvinden.

De spoorwegstaven worden gemaakt in de productiesites van Saarstahl in het Noord-Franse Hayange en Saint-Saulve. In Saint-Saulve recycleert Saarstahl Ascoval schroot uit Hayange. Dat wordt in de vorm van knuppels of blokken geleverd aan de walserij in Hayange.

Elektrische vlamboogovens

De spoorwegstaven worden ‘groen’ genoemd omdat ze niet worden geproduceerd in traditionele, steenkoolgestookte hoogovens, maar in elektrische vlamboogovens. De ‘groene’ rails hebben dezelfde kenmerken qua uitzicht, gewicht, robuustheid als traditionele spoorstaven. Ze worden in korte stukken via internationale spoorkonvooien naar de Brusselse gemeente Schaarbeek vervoerd. Daar worden ze, in een werkplaats van Infrabel, met precisie-lastechnieken geassembleerd tot 300 meter lange spoorstaven.

Saarstahl Rail zal de komende vier jaar tot 2.800 km dergelijke rails leveren aan Infrabel. In de voortdurende vernieuwing van het Belgische spoorwegnet wordt elk jaar 450 tot 500 kilometer spoorstaven gelegd. Infrabel doet hiervoor een beroep op verschillende leveranciers. Deze overheidsopdracht, die eind 2022 van start ging, bevatte nog geen milieucriteria, maar de offerte van Saarstahl Rail bleek de voordeligste te zijn. Nu hanteert Infrabel, in overeenstemming met de Belgische wet op overheidsopdrachten, milieu- en sociale criteria in bepaalde aankoopdossiers. Groene rails zijn nu nog zeldzaam in België, maar de Saarstahl produceerde vorig jaar al 227.000 ton ervan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement