Op maandagavond bleek dat geplande werkzaamheden waren uitgelopen en dat de twee tunnelbuizen die bedoeld zijn voor goederenvervoer nog niet open konden. Sinds dinsdagavond 10 uur is één van de buizen weer beschikbaar. De andere buis is ‘om veiligheidsredenen’ nog steeds afgesloten. Volgens spoorbeheerder ProRail rijden er nu ‘mondjesmaat’ treinen door de tunnel. Woensdagmiddag om 2 uur wordt de tunnel echter opnieuw afgesloten. Voorspeld wordt nu dat dit tot donderdagavond duurt. Volgens woordvoerder Martijn de Graaf is er echter nog veel onduidelijkheid en kunnen de werkzaamheden zowel eerder als later klaar zijn.

Onvoldoende soelaas

Een deel van de treinen wordt nu omgeleid over het gemengde net via Utrecht. ‘Deze maatregelen samen bieden echter onvoldoende capaciteit en kunnen niet voorkomen dat wij kampen met vertraging en uitval van treinen’, zo laat DB Cargo Nederland weten over de situatie. De vervoerder stelt dat omleiden door de langere reistijd en het niet kunnen beschikken over voldoende locomotieven en machinisten onvoldoende soelaas biedt. Ook andere vervoerders laten weten aanzienlijke hinder te ondervinden door de verstoring. Wanneer de tunnel weer volledig wordt afgesloten, zullen er volgens ProRail enkele reizigerstreinen uitvallen om capaciteit voor de omgeleide goederentreinen te creëren.

De Graaf legt uit dat er dit weekend zoals vooraf bekend werkzaamheden hebben plaatsgevonden aan de tunneltechnische installaties van de tunnel bij Barendrecht. Er zouden vooraf echter tekeningen zijn gemaakt die niet overeenkwamen met hoe de tunnel er daadwerkelijk uitzag.  ‘Hierdoor kwamen de werkers dit weekend voor een andere situatie te staan dan verwacht’, aldus De Graaf. Omdat vooraf niet de juiste informatie beschikbaar was voor een correcte planning, zijn de werkzaamheden vervolgens aanzienlijk uitgelopen. ‘We gaan kijken naar hoe we hier lering uit kunnen trekken’, zo stelt de ProRail-woordvoerder bovendien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement