Dat meldt de Amerikaanse site gCaptain, die van de Amerikaanse marine foto’s van het incident toegespeeld heeft gekregen. Volgens de Amerikanen bedroeg de afstand tussen beide schepen op het moment suprême niet meer dan 45 yards, iets meer dan veertig meter. Ze bestempelen het optreden van het Chinese schip, dat luistert naar de weinig bloemrijke naam ‘Marineschip 170’, als ‘onveilig en onprofessioneel’.

Fout

De Amerikaanse ‘USS Decatur’ bevond zich op het moment van het incident in de buurt van het Gaven Rif in de Spratly Islands. Die eilandengroep, met een landoppervlakte van slechts vijf vierkante kilometer wordt, geheel of gedeeltelijk, betwist door maar liefst zes landen: China, Vietnam, Taiwan, Brunei, Maleisië en de Filippijnen. Twee jaar geleden oordeelde een arbitragehof dat China geen aanspraak kan doen gelden, maar daar trekt het land zich niets van aan.

De Chinezen hebben dan ook een verklaring uitgegeven, waarin de VS ervan wordt beschuldigd de ‘onbetwistbare soevereiniteit van de Chinese eilanden te hebben geschonden’. ‘We dringen er bij de Amerikaanse partij met klem op aan onmiddellijk zijn fout te corrigeren en dergelijke provocerende acties te stoppen om te voorkomen dat de betrekkingen tussen China en de VS en de regionale vrede en stabiliteit worden ondermijnd’, heet het in ronkende propagandataal.