Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de sectorraad van de Niwo. Daarbij is gekeken naar zowel het binnenlands transport als het grensoverschrijdend vervoer.

Voor beide sectoren zijn er dit jaar fikse kostenstijgingen. Uiteraard variëren deze per bedrijf. Maar gemiddeld komen de onderzoekers uit op een kostenniveau dat tussen de 3 en 5% hoger ligt dan in het vorig jaar.

Loonkosten

De loonkosten zijn hierin een belangrijke component. Deze liggen dit jaar 5,7% hoger dan vorig jaar. De toename is volgend jaar waarschijnlijk nog iets hoger. Dan zijn transporteurs gemiddeld 6,7% meer kwijt aan personeelskosten. Dat meldt branchevereniging TLN. 

Ook de brandstofkosten liggen dit jaar aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. Oorzaak hiervan zijn de sterk gestegen olieprijzen. Al enige tijd gaat het wegvervoer gebukt onder hoge kosten. Bijkomend probleem is dat deze niet altijd kunnen worden doorberekend aan de klant. Daardoor staan marges onder forse druk. Een situatie waar andere landen ook mee te maken hebben.

Lees ook: ‘Wegtransport nog steeds in de shit, maar toekomst is hoopvol’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement