Quote 500: de logistieke sector bulkt van het geld

Logistiek in Quote 500

Transporteurs mogen dan vaak klagen, een deel heeft het echt niet slecht. Opvallend veel bedrijven uit de logistieke sector staan in de Quote 500, de jaarlijkse ranking van rijke Nederlanders.

Bron: Pixabay

Zo komen de broers Kees en Ad Kuijken uit het niets de top 500 binnen vallen met hun transportonderneming KLG Europe. De voormalige Roda JC-sponsoren, met niet alleen vestigingen in Roemenië, Engeland en Nederland, maar ook in China worden door de redactie van Quote op plek 334 geplaatst.

VDL Group

Ook Wim van der Leegte, CEO van de VDL Group staat weer hoog in de ranking. Hij behoudt zijn zestiende plek en is goed voor 1.6 miljard euro, volgens Quote dat zich bijvoorbeeld op jaarcijfers en informatie van de Kamer van Koophandel baseert.. Het Eindhovense familiebedrijf, dat ook actief is in de markt voor trucks, profiteerde onder meer van een toegenomen productie van autofabriek Nedcar.

Plek 23. B&S is een internationaal opererende distributiepartner, gespecialiseerd in fast-moving consumer goods (FMCG) voor diverse nichemarkten. Eigenaar Willem Blijdorp passeerde door de beursgang van zijn bedrijf de roemruchte barrière van 1 miljard dollar. Hij heeft nu een vermogen van 1.1 miljard euro.

Plek 36. Kommer Damen, directievoorzitter bij Damen Shipyards zag de winst van zijn bedrijf fors teruglopen. Maar dankzij de dividenduitkering steeg het vermogen van Kommer toch met bijna 6%. Hij is nu goed voor 900 miljoen euro. 

Huisman

Plek 59. Joop en Henk Roodenburg verdienden met Huisman in de offshoresector 550 miljoen euro. In 2017 werd 28 miljoen winst geschreven.

Plek 60. Piet Vroon van de Zeeuwse rederij had geen goed jaar. Op de jaarrekening was een verlies van 361 miljoen dollar te zien. Verschillende bedrijfsonderdelen en schepen werden dit jaar afgestoten. Vroon houdt ondanks een vermogensdaling van 38,9% toch nog 550 miljoen euro over.

Plek 67: Leo van Gansewinkel. Geld stinkt niet. De 80-jarige Van Gansewinkel verkocht zijn afvalbedrijf in 2007 voor honderden miljoenen dollars. En vorig jaar verkocht hij eindelijk zijn villa. Zijn vermogen wordt nu geschat op 480 miljoen euro.

Plek 86. B&S distribueert producten over de hele wereld Het bedrijf ging dit jaar naar de beurs en verkocht ruim 33% van de aandelen. Het zorgt voor een dikke bankrekening bij Bert Meulman, die 390 miljoen euro heeft, een stijging van maar liefst 81,4%. Hij stijgt daarmee van plek 140 naar plek 86 op de ranking.

TomTom

Plek 87. Het mag dan niet zo goed gaan met TomTom, toch heeft Peter-Frans Pauwels nog altijd een vermogen van 390 miljoen euro. Ook Pieter Geelen staat in de lijst op plek 135 met 260 miljoen euro. Alexander Ribbink staat op de 444e plek met 90 miljoen euro.

Plek 103. Ingrid Pon nam na het overlijden van haar man Mijndert autobedrijf Pon over. De omzet van Pon daalde, maar door een dividenduitkering heeft ze toch nog een vermogen van 350 miljoen euro. Ook Ben Pon die zich jaren gelden liet uitkopen bij het bedrijf staat in de Quote 500, op plek 122 (290 miljoen euro).

Plek 116. Willem Cordia was een belangrijke investeerder in diverse ondernemingen in de haven van Rotterdam. Na zijn overlijden ging zijn vermogen naar vrouw Marijke die 300 miljoen euro aan vermogen heeft.

Plek 117. Hugo Heerema van offshorebedrijf Bluewater had een goed jaar. Het bedrijf klom uit het dal, zijn vermogen bedraagt nu 300 miljoen euro.

Plek 125. Actief zijn in de offshoresector loont. Edward Heerema heeft nu een vermogen van 280 miljoen euro, verdiend met offshorebedrijf Allseas.

Plek 126. Vorig jaar verkocht Henk Groeneveld de Groeneveld Groep aan de Amerikanen. De baas van de toeleverancier voor de transportsector heeft een vermogen van 275 miljoen euro.

Plek 129. Ton Kooren is de baas bij sleepbedrijf Kotug. Het bedrijf boekte vorig jaar een kleine verlies en Kooren kreeg vanwege afspraken met Duitse concurrenten een flinke boete van de Duitse kartelwaakhond. Maar toch verdubbelde het vermogen van Kooren naar 270 miljoen euro.

Wagenborg

Plek 133. De zon schijnt weer na een eerder verlies voor Rob en Eric Wagenborg van rederij Wagenborg. Samen hebben ze 265 miljoen dollar. Egbert Vuursteen, directeur van de rederij, is goed voor 135 miljoen euro (plek 304).

Plek 136. De havenbarons Dolf en Jan Peter Peterson komen als zij al hun geld en beleggingen optellen op een vermogen van 260 miljoen euro, een stijging van ruim 8%.

Plek 176. De broers Marco en Ewald Raben hadden het moeilijk tijdens de crisis. Ook nu is er verlies gedraaid, maar hun vermogen bedraagt nog 210 miljoen euro.

Plek 203. Met tankcontainers kun je goed geld verdienen. Cees van den Burg van Buhold heeft een vermogen van 190 miljoen euro.

Plekken 221,22 en 223. Jaap. Piet en Ton Koole van Koole Tanktransport verkochten een paar jaar geleden hun bedrijf, maar bleven aandeelhouder. Hun vermogen ligt op 180 miljoen euro.

Plek 230. Van de handel in pallets kun je rijk worden, bewijst Kees Vierhouten. Zijn vermogen steeg met 20% naar 180 miljoen euro.

Plek 255. Peter Kutemann verdient zijn geld als CEO bij offshorebedrijf Dietsman. Zijn vermogen dat hij deelt met zakenpartner Maurice Smulders: 160 miljoen euro.

Plek 261. Rob van Weelde van de Van Weelde Shipping Group daalde op de ranking maar hij heeft nog steeds een vermogen van 160 miljoen euro.

Plek 265. Ook Paul van Es van de Van Es Holding Group werd rijk in de offshoresector, hij heeft 155 miljoen euro.

Plek 280. Met hun in 1963 opgerichte transportbedrijf maakten Freddy en José Nijhof flinke winst. Hun vermogen: 145 miljoen euro.

Plek 282. Cees Ravesteijn verdiende met zijn scheepswerf goud geld. Zijn vermogen wordt op 145 miljoen euro geschat, door de redactie van Quote.

Plek 297. Offshore-tycoon Eric Heerema is goed voor 135 miljoen euro.

Plek 311. Wolter Koops gaf het stokje bij zijn transportbedrijf jaren geleden al over aan zijn zoons, maar krijgt nog wel dividenduitkering. Zijn vermogen: 130 miljoen euro.

Plek 323. Bert en Jan Lagendijk bestieren samen het grondstoffentransportbedrijf LBH Group. Ze zijn goed voor 125 miljoen euro.

Plek 348. Simon Brouwer bestiert samen met zijn echtgenote de SJB Group, een bedrijf dat stookolie en speciale brandstoffen voor de scheepvaart maakt. Het legt hun geen windeieren. Olie is het zwarte goud, ze hebben samen een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 349. Ook Klaus de Clerq Zubli werd als eigenaar van Vitol rijk met olie. Klaus is inmiddels met pensioen en heeft een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 353. Ruurd Heerema erfde zijn geld van vader Pieter Schelte, die offshoregigant Heerema opbouwde. Zoon Ruud die zelf hoogleraar is heeft een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 361. Ton Putman startte in 1921 een transportbedrijf en handel in grind, zand en kolen. Het levert hem anno 2018 een vermogen op van 110 miljoen euro, 12% meer dan in 2017 toen hij op plek 352 in de ranking stond.

Plek 378. Frits Dix verscheept met zijn NMT Shipping wereldwijd auto’s, vrachtwagens en bulldozers. Het gaat niet goed met de handel aldus Dix, die zijn vermogen zag slinken. Ondanks een daling van 8.7% is hij nog goed voor 105 miljoen euro.

Plek 385. Scheepvaartmagnaat Michael Kahn maakte de laatste jaren flinke verliezen, waardoor hij niet meer in de top 500 stond.

Plek 387. Theo Pauw. De Theo Pouw Groep houdt zich onder meer bezig met het transport van primaire en secundaire bouwstoffen, vervuilde grond en bouw- en slooppuin. Eigenaar Theo Pouw heeft een vermogen van 105 miljoen euro. ‘De zaken gaan goed, het bedrijf is gezond. De economie is aangetrokken en daar profiteren ook wij van,’ zegt hij tegen de redactie van Quote.

Plek 395. Henk Groen is eigenaar van rederij Groen, actief in de offshorebranche. Zijn omzet daalde en dus ook zijn vermogen (-4,8 procent). Hij is echter nog steeds goed voor 100 miljoen euro.

Terneuzen

Plek 406. Vanuit het Zeeuwse Terneuzen leidt Martin Verbrugge het bedrijf Verbrugge International, dat actief is als havenoperator en distributeur. Zijn omzet daalde en zijn vermogen bedraagt nu 100 miljoen euro. Hij maakt zich echter geen zorgen. “We kunnen razendsnel inspelen op de veranderende vraag en ontwikkelingen in de sector”, zegt hij tegen Quote.

Plek 429. Thierry en Patrick van ’t Hoff staan aan het roer van de Van Uden Holding. Het logistiek bedrijf is wereldwijd actief. Samen hebben ze 95 miljoen dollar.

Plek 430. Ook Toon Meeus van Meeus Transport uit Bergen op Zoom doet het goed. Hij startte in 1933 met drie trucks, maar heeft nu een vermogen van 95 miljoen euro.

Plek 453. Pieter-Bras Broshuis is de baas van Broshuis Holland, een fabrikant van opleggers voor   speciaaltransport en containerchassis. Hij verdiende er 87 miljoen euro mee.

Plek 500. Ook op de laatste plaats in de top 500, staat iemand uit de transportwereld. Het is Jan Valkier van rederij Anthony Veder. Hij heeft 80 miljoen euro. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Quote 500 | NT

Quote 500: de logistieke sector bulkt van het geld

Logistiek in Quote 500

Transporteurs mogen dan vaak klagen, een deel heeft het echt niet slecht. Opvallend veel bedrijven uit de logistieke sector staan in de Quote 500, de jaarlijkse ranking van rijke Nederlanders.

Bron: Pixabay

Zo komen de broers Kees en Ad Kuijken uit het niets de top 500 binnen vallen met hun transportonderneming KLG Europe. De voormalige Roda JC-sponsoren, met niet alleen vestigingen in Roemenië, Engeland en Nederland, maar ook in China worden door de redactie van Quote op plek 334 geplaatst.

VDL Group

Ook Wim van der Leegte, CEO van de VDL Group staat weer hoog in de ranking. Hij behoudt zijn zestiende plek en is goed voor 1.6 miljard euro, volgens Quote dat zich bijvoorbeeld op jaarcijfers en informatie van de Kamer van Koophandel baseert.. Het Eindhovense familiebedrijf, dat ook actief is in de markt voor trucks, profiteerde onder meer van een toegenomen productie van autofabriek Nedcar.

Plek 23. B&S is een internationaal opererende distributiepartner, gespecialiseerd in fast-moving consumer goods (FMCG) voor diverse nichemarkten. Eigenaar Willem Blijdorp passeerde door de beursgang van zijn bedrijf de roemruchte barrière van 1 miljard dollar. Hij heeft nu een vermogen van 1.1 miljard euro.

Plek 36. Kommer Damen, directievoorzitter bij Damen Shipyards zag de winst van zijn bedrijf fors teruglopen. Maar dankzij de dividenduitkering steeg het vermogen van Kommer toch met bijna 6%. Hij is nu goed voor 900 miljoen euro. 

Huisman

Plek 59. Joop en Henk Roodenburg verdienden met Huisman in de offshoresector 550 miljoen euro. In 2017 werd 28 miljoen winst geschreven.

Plek 60. Piet Vroon van de Zeeuwse rederij had geen goed jaar. Op de jaarrekening was een verlies van 361 miljoen dollar te zien. Verschillende bedrijfsonderdelen en schepen werden dit jaar afgestoten. Vroon houdt ondanks een vermogensdaling van 38,9% toch nog 550 miljoen euro over.

Plek 67: Leo van Gansewinkel. Geld stinkt niet. De 80-jarige Van Gansewinkel verkocht zijn afvalbedrijf in 2007 voor honderden miljoenen dollars. En vorig jaar verkocht hij eindelijk zijn villa. Zijn vermogen wordt nu geschat op 480 miljoen euro.

Plek 86. B&S distribueert producten over de hele wereld Het bedrijf ging dit jaar naar de beurs en verkocht ruim 33% van de aandelen. Het zorgt voor een dikke bankrekening bij Bert Meulman, die 390 miljoen euro heeft, een stijging van maar liefst 81,4%. Hij stijgt daarmee van plek 140 naar plek 86 op de ranking.

TomTom

Plek 87. Het mag dan niet zo goed gaan met TomTom, toch heeft Peter-Frans Pauwels nog altijd een vermogen van 390 miljoen euro. Ook Pieter Geelen staat in de lijst op plek 135 met 260 miljoen euro. Alexander Ribbink staat op de 444e plek met 90 miljoen euro.

Plek 103. Ingrid Pon nam na het overlijden van haar man Mijndert autobedrijf Pon over. De omzet van Pon daalde, maar door een dividenduitkering heeft ze toch nog een vermogen van 350 miljoen euro. Ook Ben Pon die zich jaren gelden liet uitkopen bij het bedrijf staat in de Quote 500, op plek 122 (290 miljoen euro).

Plek 116. Willem Cordia was een belangrijke investeerder in diverse ondernemingen in de haven van Rotterdam. Na zijn overlijden ging zijn vermogen naar vrouw Marijke die 300 miljoen euro aan vermogen heeft.

Plek 117. Hugo Heerema van offshorebedrijf Bluewater had een goed jaar. Het bedrijf klom uit het dal, zijn vermogen bedraagt nu 300 miljoen euro.

Plek 125. Actief zijn in de offshoresector loont. Edward Heerema heeft nu een vermogen van 280 miljoen euro, verdiend met offshorebedrijf Allseas.

Plek 126. Vorig jaar verkocht Henk Groeneveld de Groeneveld Groep aan de Amerikanen. De baas van de toeleverancier voor de transportsector heeft een vermogen van 275 miljoen euro.

Plek 129. Ton Kooren is de baas bij sleepbedrijf Kotug. Het bedrijf boekte vorig jaar een kleine verlies en Kooren kreeg vanwege afspraken met Duitse concurrenten een flinke boete van de Duitse kartelwaakhond. Maar toch verdubbelde het vermogen van Kooren naar 270 miljoen euro.

Wagenborg

Plek 133. De zon schijnt weer na een eerder verlies voor Rob en Eric Wagenborg van rederij Wagenborg. Samen hebben ze 265 miljoen dollar. Egbert Vuursteen, directeur van de rederij, is goed voor 135 miljoen euro (plek 304).

Plek 136. De havenbarons Dolf en Jan Peter Peterson komen als zij al hun geld en beleggingen optellen op een vermogen van 260 miljoen euro, een stijging van ruim 8%.

Plek 176. De broers Marco en Ewald Raben hadden het moeilijk tijdens de crisis. Ook nu is er verlies gedraaid, maar hun vermogen bedraagt nog 210 miljoen euro.

Plek 203. Met tankcontainers kun je goed geld verdienen. Cees van den Burg van Buhold heeft een vermogen van 190 miljoen euro.

Plekken 221,22 en 223. Jaap. Piet en Ton Koole van Koole Tanktransport verkochten een paar jaar geleden hun bedrijf, maar bleven aandeelhouder. Hun vermogen ligt op 180 miljoen euro.

Plek 230. Van de handel in pallets kun je rijk worden, bewijst Kees Vierhouten. Zijn vermogen steeg met 20% naar 180 miljoen euro.

Plek 255. Peter Kutemann verdient zijn geld als CEO bij offshorebedrijf Dietsman. Zijn vermogen dat hij deelt met zakenpartner Maurice Smulders: 160 miljoen euro.

Plek 261. Rob van Weelde van de Van Weelde Shipping Group daalde op de ranking maar hij heeft nog steeds een vermogen van 160 miljoen euro.

Plek 265. Ook Paul van Es van de Van Es Holding Group werd rijk in de offshoresector, hij heeft 155 miljoen euro.

Plek 280. Met hun in 1963 opgerichte transportbedrijf maakten Freddy en José Nijhof flinke winst. Hun vermogen: 145 miljoen euro.

Plek 282. Cees Ravesteijn verdiende met zijn scheepswerf goud geld. Zijn vermogen wordt op 145 miljoen euro geschat, door de redactie van Quote.

Plek 297. Offshore-tycoon Eric Heerema is goed voor 135 miljoen euro.

Plek 311. Wolter Koops gaf het stokje bij zijn transportbedrijf jaren geleden al over aan zijn zoons, maar krijgt nog wel dividenduitkering. Zijn vermogen: 130 miljoen euro.

Plek 323. Bert en Jan Lagendijk bestieren samen het grondstoffentransportbedrijf LBH Group. Ze zijn goed voor 125 miljoen euro.

Plek 348. Simon Brouwer bestiert samen met zijn echtgenote de SJB Group, een bedrijf dat stookolie en speciale brandstoffen voor de scheepvaart maakt. Het legt hun geen windeieren. Olie is het zwarte goud, ze hebben samen een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 349. Ook Klaus de Clerq Zubli werd als eigenaar van Vitol rijk met olie. Klaus is inmiddels met pensioen en heeft een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 353. Ruurd Heerema erfde zijn geld van vader Pieter Schelte, die offshoregigant Heerema opbouwde. Zoon Ruud die zelf hoogleraar is heeft een vermogen van 110 miljoen euro.

Plek 361. Ton Putman startte in 1921 een transportbedrijf en handel in grind, zand en kolen. Het levert hem anno 2018 een vermogen op van 110 miljoen euro, 12% meer dan in 2017 toen hij op plek 352 in de ranking stond.

Plek 378. Frits Dix verscheept met zijn NMT Shipping wereldwijd auto’s, vrachtwagens en bulldozers. Het gaat niet goed met de handel aldus Dix, die zijn vermogen zag slinken. Ondanks een daling van 8.7% is hij nog goed voor 105 miljoen euro.

Plek 385. Scheepvaartmagnaat Michael Kahn maakte de laatste jaren flinke verliezen, waardoor hij niet meer in de top 500 stond.

Plek 387. Theo Pauw. De Theo Pouw Groep houdt zich onder meer bezig met het transport van primaire en secundaire bouwstoffen, vervuilde grond en bouw- en slooppuin. Eigenaar Theo Pouw heeft een vermogen van 105 miljoen euro. ‘De zaken gaan goed, het bedrijf is gezond. De economie is aangetrokken en daar profiteren ook wij van,’ zegt hij tegen de redactie van Quote.

Plek 395. Henk Groen is eigenaar van rederij Groen, actief in de offshorebranche. Zijn omzet daalde en dus ook zijn vermogen (-4,8 procent). Hij is echter nog steeds goed voor 100 miljoen euro.

Terneuzen

Plek 406. Vanuit het Zeeuwse Terneuzen leidt Martin Verbrugge het bedrijf Verbrugge International, dat actief is als havenoperator en distributeur. Zijn omzet daalde en zijn vermogen bedraagt nu 100 miljoen euro. Hij maakt zich echter geen zorgen. “We kunnen razendsnel inspelen op de veranderende vraag en ontwikkelingen in de sector”, zegt hij tegen Quote.

Plek 429. Thierry en Patrick van ’t Hoff staan aan het roer van de Van Uden Holding. Het logistiek bedrijf is wereldwijd actief. Samen hebben ze 95 miljoen dollar.

Plek 430. Ook Toon Meeus van Meeus Transport uit Bergen op Zoom doet het goed. Hij startte in 1933 met drie trucks, maar heeft nu een vermogen van 95 miljoen euro.

Plek 453. Pieter-Bras Broshuis is de baas van Broshuis Holland, een fabrikant van opleggers voor   speciaaltransport en containerchassis. Hij verdiende er 87 miljoen euro mee.

Plek 500. Ook op de laatste plaats in de top 500, staat iemand uit de transportwereld. Het is Jan Valkier van rederij Anthony Veder. Hij heeft 80 miljoen euro. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement