Verkerk heeft er een carrière van maar liefst 39 jaar bij Defensie opzitten. Begonnen als pelotonscommandant schopte hij het in 2007 tot commandant van het Korps Mariniers en in 2014 zelfs tot tot opperbevelhebber van de Koninklijke Marine en admiraal Benelux. Hij nam in 2017 afscheid en werd bij die gelegenheid benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Tijdens zijn carrière was hij onder meer betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe scheepstypen als het landing platform dock, het joint support ship en het ocean-going patrol vessel. Ook is hoofd Corporate Communication geweest. NML omschrijft hem als ‘een resultaatgerichte leider met gevoel voor intermenselijke verhoudingen en het vermogen partijen met elkaar te verbinden’ en zegt dat hij ‘hart heeft voor de maritieme sector in al zijn facetten’.