Dat meldt Hapag-Lloyd, de eigenaar van het containerschip (7.510 teu). De brand brak op 3 januari uit en begon in een container aan dek. De bemanning van het Hapag-schip slaagde er niet in die onder controle te krijgen en stapte afgelopen weekend noodgedwongen over op de toegesnelde ‘Smit Nicobar’, een offshore supplier die met bluskanonnen is uitgerust.

Het Smit-schip kreeg na enkele dagen gezelschap van de door Boskalis ingehuurde ‘Maersk Mobiliser’, een vrijwel nieuwe zeesleper met een grote bluscapaciteit. Die heeft het Hapag-schip inmiddels op sleeptouw, maar dat blijft volgens Hapag-Lloyd vooralsnog op een afstand van zo’n 800 mijl uit de Canadese oostkust. Een derde, eveneens door Boskalis ingehuurd, blusschip is onderweg en wordt daar zaterdag verwacht.

Volgens Hapag-Lloyd zijn inmiddels vijf bemanningsleden van de ‘Yantian Express’ weer vanaf  de ‘Smit Nicobar’ naar het containerschip overgebracht. Het schip vaart in de zogenoemde East Coast Loop 5 (EC5) van The Alliance en was onderweg naar Halifax toen de brand een week geleden uitbrak.