Het hulpmiddel is al eerder in het reizigersvervoer toegepast en is na een proefperiode nu ook beschikbaar voor de machinisten van DB Cargo in Nederland. Die zijn niet verplicht RouteLint te gebruiken, maar DB Cargo beschouwt de applicatie als een nuttig hulpmiddel.

Tien stappen vooruit

Volgens de spoorvervoerder kan een machinist met de applicatie realtime tien ‘rijwegstappen’ vooruit kijken hoe de bezetting van het spoor is, welke treinen in- dan wel uitvoegen of kruisen en welke treinen er vertraging hebben. Op basis van die informatie kan de machinist zijn rijgedrag aanpassen.

DB Cargo verwacht dat dat leidt tot minder onnodig stoppen en optrekken en uiteindelijk tot een lager energieverbruik en een betere doorstroming. Ook denkt de spoorvervoerder dat het gebruik van RouteLint bijdraagt aan de veiligheid op het spoor omdat de kans kleiner is dat een machinist een rood licht nadert, waardoor ook de de kans daalt dat een rood sein wordt gemist.