20 jaar geleden in NT: Steden willen heffing vuile truck

26 juni 1999

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil heffingen op vuile en lawaaiige vrachtwagens om het gebruik hiervan in de stedelijke distributie terug te dringen. Die heffingen zouden in het kader van het rekeningrijden kunnen worden ingevoerd. In ruil hiervoor kunnen gemeenten soepeler omgaan met de venstertijden voor stadsdistributeurs die wel met schone en stille wagens rijden.

Dat zei voorzitter W.B. van der Ham van de verkeerscommissie van de VNG gisteren in Den Haag, waar hij het meerjarenprogramma ‘Stiller, Schoner, Zuiniger’ (SSZ) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in ontvangst nam. Het ministerie trekt de komende vier jaar 25 miljoen gulden subsidie uit voor projecten om het vervoer in steden omgevingsvriendelijker te maken.

De VNG vindt dat schonere en stillere vrachtwagens in de stadsdistributie niet alleen fiscaal moeten worden bevoordeeld. Tegelijk zou voor conventionele voertuigen een heffing moeten worden betaald, aldus van Der Ham. ‘Zoals in feite ook op Schiphol gebeurt met vuile en lawaaiige vliegtuigen.’

De VNG bepleit dat daarvoor een wettelijk kader wordt geschapen om te vermijden dat gemeenten moeten procederen met vervoerders.

20 jaar geleden in NT: Steden willen heffing vuile truck | NT

20 jaar geleden in NT: Steden willen heffing vuile truck

26 juni 1999

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil heffingen op vuile en lawaaiige vrachtwagens om het gebruik hiervan in de stedelijke distributie terug te dringen. Die heffingen zouden in het kader van het rekeningrijden kunnen worden ingevoerd. In ruil hiervoor kunnen gemeenten soepeler omgaan met de venstertijden voor stadsdistributeurs die wel met schone en stille wagens rijden.

Dat zei voorzitter W.B. van der Ham van de verkeerscommissie van de VNG gisteren in Den Haag, waar hij het meerjarenprogramma ‘Stiller, Schoner, Zuiniger’ (SSZ) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in ontvangst nam. Het ministerie trekt de komende vier jaar 25 miljoen gulden subsidie uit voor projecten om het vervoer in steden omgevingsvriendelijker te maken.

De VNG vindt dat schonere en stillere vrachtwagens in de stadsdistributie niet alleen fiscaal moeten worden bevoordeeld. Tegelijk zou voor conventionele voertuigen een heffing moeten worden betaald, aldus van Der Ham. ‘Zoals in feite ook op Schiphol gebeurt met vuile en lawaaiige vliegtuigen.’

De VNG bepleit dat daarvoor een wettelijk kader wordt geschapen om te vermijden dat gemeenten moeten procederen met vervoerders.