Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag, maandag, heeft gepubliceerd. Het volume van de detailhandelsverkopen groeide 2,8%. De resterende 0,3-procentpunt groei had met prijsstijgingen te maken.

De verkopen namen vooral toe in de niet-voedingssector, bijvoorbeeld de omzetten van verkopers van meubels, keukens, vloeren en bouwmaterialen. Drogisten en kledingwinkels zagen hun omzet licht dalen.

Mei was een betere maand dan april, toen de detailhandel ‘maar’ 2,2% meer omzette. Voor de export was mei ook een goede maand, met een volumestijging van 1,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In april bedroeg de stijging 0,8%.

Volgens Het Financieele Dagblad liet de meimaand zien dat de Nederlandse economie nog altijd goed draait, terwijl de wereldhandel lijkt te stagneren. De Nederlandse groei is overigens niet te danken aan de internationale goederenhandel, maar aan de binnenlandse markt. De groei van de invoer, 3%, overtrof die van de uitvoer duidelijk.

Chinese economie koelt af

Maandagmorgen werd ook bekend dat de Chinese economie in een afnemend tempo groeit. Nog steeds komt het groeicijfer van het bruto binnenlands product op ruim boven de 6% op jaarbasis, maar dat is wel ruim onder de percentages van negen en meer die in vorige jaren werden bereikt.

Dit kan een gevolg zijn van de ‘handelsoorlog’ met de Verenigde Staten. Het kan er ook gewoon op duiden dat de binnenlandse economie in het land steeds verder in de nationale boekhouding doordringt en de Chinese statistieken dus een toenemend deel van die economie beschrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement