Hij bevestigde dat de Britse regering rekening houdt met terugval van de import en export via Dover van 40 tot 60%, indien Londen en Brussel er niet slagen een deal te sluiten voor de Brexit-datum, 31 oktober.

1 miljard per week

Hij reageerde daarmee op topman Doug Bannister van Port of Dover die had gezegd dat de waarde van de goederenstromen via de haven met mogelijk een miljard per week zal kelderen. ‘Zo kritiek is het. Als er geen deal is, komt het niet goed’, aldus Bannister.

Dover verwerkt per jaar goederenstromen ter waarde van zo’n 122 miljard pond per jaar, ongeveer 17% van de totale Britse goederenhandel. De twaalf veerboten die op de kortste route tussen Engeland en Frankrijk pendelen, vervoeren meer vrachtwagens dan alle andere Britse havens samen. Dagelijks rijden er in de Britse haven ongeveer 10.500 vrachtwagens de boot op of af.