De teruggaveregeling ‘paarse diesel’ geldt vanaf volgend jaar alleen nog voor transporteurs die zwavelarme diesel tanken. Marktleider Shell verwacht echter niet dat de zwavelarme diesel op tijd op grote schaal beschikbaar is. Volgens de oliemaatschappij is het ‘een hele hoge ambitie’ om de gehele hoeveelheid diesel voor 1 januari 2021 zwavelarm te maken in Nederland. ‘Het vereist veel aanpassingen aan de raffinaderij die je niet binnen drie maanden kan neerzetten,’ aldus Shell.

De oliemaatschappij was al bezig om te werken aan een versnelde invoering van zwavelarme diesel, eerder dan het Europees vereiste tijdstip van 1 januari 2005.

Bovendien verkoopt Shell al op ‘heel kleine schaal’ direct zwavelarme diesel. Ook Total en Esso denken dat het niet haalbaar is om zwavelarme diesel over ruim drie maanden op grote schaal aan te bieden. ‘Het is een nieuw product dat overal ingrepen vereist’, stelt Total.

BP is de enige oliemaatschappij in Nederland die al zwavelarme diesel verkoopt. Sinds mei van dit jaar is de brandstof beschikbaar op 55 pompstations in Amsterdam en omgeving.