Volgens Euro-Silo markeert de aankomst het hervatten van de handel met Oekraïne. De Zhe Hai 505 vaart onder de Chinese vlag en vervoert 30.000 ton raapzaad. In september staan er nog meer schepen met graan op de planning. Normaal gesproken ontvangt Euro-Silo jaarlijks 4,5 miljoen ton aan graan en zaden, voor de Russische invasie kwam 25 tot 30% daarvan uit Oekraïne.

De Zhe Hai 505 is het eerste schip dat vanuit Oekraïne aankomt in een van de terminals van North Sea Port. In de eerste acht maanden van dit jaar is de graanhandel tussen de haven en Oekraïne met 60% gedaald tegenover dezelfde periode in 2021. In een normaal jaar wordt er 1,5 miljoen ton (2021) tot 2,1 miljoen ton (2019) geïmporteerd.

De graanhandel met Oekraïne komt langzaam weer op gang na het graanakkoord van 26 juli. In Nederland kwam afgelopen vrijdag al een schip uit Oekraïne aan. Dat was de Petrel S die met veevoer aanmeerde in de haven van Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement