Distributiecentra steeds vaker in de stedelijke omgeving

Vastgoed

Tijdens het congres Logistiek Vastgoed belichtte Joost Uwents, CEO van WDP, een aantal trends. ‘Wie wil in een warehouse van meer dan 200.000 m2 werken?’

Bijna wekelijks kondigen grote verladers, bijvoorbeeld Amazon, innovaties aan op het gebied van logistiek. Van 3D-printing tot de inzet van drones, van opslagruimtes op de zeebodem tot robotisering. Joost Uwents relativeert het belang van deze innovaties enigszins. ‘Dergelijke grote partijen zijn heel goed in hun eigen marketing en weten steeds weer het nieuws te halen, maar de directe impact van veel van de innovaties is in veel gevallen niet groot.’

Toch duiden dergelijke innovaties wel vaak op trends. Uwents: ‘Amazon opende een warehouse op 5th Avenue. Dat is toch iets heel anders dan de grote megamagazijnen die we van logistieke partijen gewend zijn. Maar door midden in New York een vestiging te openen, kan Amazon bestellingen binnen twee uur bezorgen en daarmee in een behoefte voorzien.’ De CEO van WDP gebruikt dit voorbeeld om te illustreren dat het inmiddels de consument is die de inrichting van de logistieke keten, en daarmee die van het logistieke vastgoed, bepaalt. ‘Voor internationale distributie, denk aan het inrichten van een Europees distributiecentrum, zullen grote panden nodig blijven, maar voor de snelle verzending van pakketten in het stedelijk gebied zullen er steeds vaker warehouses aan de rand van de stad gebouwd worden.’

Tijdens het congres was er veel aandacht voor de arbeidsmarkt. Daar waar grote dc’s gebouwd worden (denk aan Tilburg of Venlo) staat de arbeidsmarkt onder druk. Volgens Uwents kan robotisering het vastgoed minder afhankelijk maken van de hoeveelheid beschikbaar personeel. Waarbij hij overigens benadrukt dat er altijd werknemers nodig zullen blijven – maar dat die deels een andere rol krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van systeembeheer. Ook ziet hij een directe relatie tussen de inzet van robots en de omvang van een pand. ‘Wie wil er in een distributiecentrum werken van meer dan 200.000 m2?’

De acceptatie van enkele andere trends verloopt volgens de topman minder snel. ‘3D-Printing was een paar jaar geleden hot, maar lijkt nu wat te stagneren. Op korte termijn verwachten we daar geen grote impact, op de langere termijn zou het een verschuiving kunnen betekenen van het opslaan van spareparts naar het overslaan van de grondstoffen voor de printers.’ Over de inzet van drones werd eigenlijk tijdens het hele congres weinig gemeld, vooral omdat adequate wetgeving voor de inzet ervan nog ontbreekt.

Bekijk hier de ‘aftermovie’ van het congres:

Distributiecentra steeds vaker in de stedelijke omgeving | NT

Distributiecentra steeds vaker in de stedelijke omgeving

Vastgoed

Tijdens het congres Logistiek Vastgoed belichtte Joost Uwents, CEO van WDP, een aantal trends. ‘Wie wil in een warehouse van meer dan 200.000 m2 werken?’

Bijna wekelijks kondigen grote verladers, bijvoorbeeld Amazon, innovaties aan op het gebied van logistiek. Van 3D-printing tot de inzet van drones, van opslagruimtes op de zeebodem tot robotisering. Joost Uwents relativeert het belang van deze innovaties enigszins. ‘Dergelijke grote partijen zijn heel goed in hun eigen marketing en weten steeds weer het nieuws te halen, maar de directe impact van veel van de innovaties is in veel gevallen niet groot.’

Toch duiden dergelijke innovaties wel vaak op trends. Uwents: ‘Amazon opende een warehouse op 5th Avenue. Dat is toch iets heel anders dan de grote megamagazijnen die we van logistieke partijen gewend zijn. Maar door midden in New York een vestiging te openen, kan Amazon bestellingen binnen twee uur bezorgen en daarmee in een behoefte voorzien.’ De CEO van WDP gebruikt dit voorbeeld om te illustreren dat het inmiddels de consument is die de inrichting van de logistieke keten, en daarmee die van het logistieke vastgoed, bepaalt. ‘Voor internationale distributie, denk aan het inrichten van een Europees distributiecentrum, zullen grote panden nodig blijven, maar voor de snelle verzending van pakketten in het stedelijk gebied zullen er steeds vaker warehouses aan de rand van de stad gebouwd worden.’

Tijdens het congres was er veel aandacht voor de arbeidsmarkt. Daar waar grote dc’s gebouwd worden (denk aan Tilburg of Venlo) staat de arbeidsmarkt onder druk. Volgens Uwents kan robotisering het vastgoed minder afhankelijk maken van de hoeveelheid beschikbaar personeel. Waarbij hij overigens benadrukt dat er altijd werknemers nodig zullen blijven – maar dat die deels een andere rol krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van systeembeheer. Ook ziet hij een directe relatie tussen de inzet van robots en de omvang van een pand. ‘Wie wil er in een distributiecentrum werken van meer dan 200.000 m2?’

De acceptatie van enkele andere trends verloopt volgens de topman minder snel. ‘3D-Printing was een paar jaar geleden hot, maar lijkt nu wat te stagneren. Op korte termijn verwachten we daar geen grote impact, op de langere termijn zou het een verschuiving kunnen betekenen van het opslaan van spareparts naar het overslaan van de grondstoffen voor de printers.’ Over de inzet van drones werd eigenlijk tijdens het hele congres weinig gemeld, vooral omdat adequate wetgeving voor de inzet ervan nog ontbreekt.

Bekijk hier de ‘aftermovie’ van het congres: