Evofenedex: veiligheidscultuur in bedrijven moet beter

arbeidsveiligheid

Evofenedex is het eens met de conclusie van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het met de veiligheid in veel bedrijven in Nederland nog slecht is gesteld.

De inspectiedienst onderzocht de ‘Staat van arbeidsveiligheid’ in ondernemingen en liet daarover vandaag een rapport verschijnen. Daaruit blijkt dat vooral jongeren en uitzendkrachten vaker zijn betrokken bij incidenten op de werkvloer.

Evofenedex, de organisatie van verladers en exporteurs, constateert dat dit vooral te maken heeft met de veiligheidscultuur in bedrijven. De nadruk moet meer komen te liggen bij preventie van ongevallen. Daarvoor moeten bedrijven beter in gesprek komen met werknemers en moeten ze een ‘juiste voorbeeldhouding’ van teamleiders bevorderen.

Volgens de inspectiedienst van Sociale Zaken zijn in 2016 ruim 4.100 mensen overleden door een beroepsziekte, niet alleen trouwens in de sector transport en logistiek. De meeste gevallen hadden te maken met overbelasting, maar ook met de omgang met gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen, hetgeen in de logistiek wel degelijk een rol speelt.

Volgens Evofenedex zijn vooral veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zich onvoldoende bewust van de voorraden aan gevaarlijke stoffen die ze in de zaak hebben. ‘Jarenlang is dit onderwerp blijven liggen’, zegt de organisatie.

Evofenedex: veiligheidscultuur in bedrijven moet beter | NT

Evofenedex: veiligheidscultuur in bedrijven moet beter

arbeidsveiligheid

Evofenedex is het eens met de conclusie van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het met de veiligheid in veel bedrijven in Nederland nog slecht is gesteld.

De inspectiedienst onderzocht de ‘Staat van arbeidsveiligheid’ in ondernemingen en liet daarover vandaag een rapport verschijnen. Daaruit blijkt dat vooral jongeren en uitzendkrachten vaker zijn betrokken bij incidenten op de werkvloer.

Evofenedex, de organisatie van verladers en exporteurs, constateert dat dit vooral te maken heeft met de veiligheidscultuur in bedrijven. De nadruk moet meer komen te liggen bij preventie van ongevallen. Daarvoor moeten bedrijven beter in gesprek komen met werknemers en moeten ze een ‘juiste voorbeeldhouding’ van teamleiders bevorderen.

Volgens de inspectiedienst van Sociale Zaken zijn in 2016 ruim 4.100 mensen overleden door een beroepsziekte, niet alleen trouwens in de sector transport en logistiek. De meeste gevallen hadden te maken met overbelasting, maar ook met de omgang met gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen, hetgeen in de logistiek wel degelijk een rol speelt.

Volgens Evofenedex zijn vooral veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zich onvoldoende bewust van de voorraden aan gevaarlijke stoffen die ze in de zaak hebben. ‘Jarenlang is dit onderwerp blijven liggen’, zegt de organisatie.