Dat blijkt uit een analyse van makelaarsvereniging NVM Business. Het aantal aangeboden bedrijfspanden nam eveneens met 5% af. De grootste procentuele afname van het aanbod vond plaats in Drenthe en Flevoland, de grootste absolute afname in Gelderland en Noord-Brabant.

Economische groei

‘De economische groei, het groeiende producentenvertrouwen en daarmee de blijvend hoge vraag naar bedrijfsmatig vastgoed, liggen ten grondslag aan de afname van het aanbod’, analyseert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Opvallend bij logistiek vastgoed was dat de afname van het bestaande aanbod gepaard ging met veel nieuwbouw, met name in regio’s waar het bestaande aanbod niet matcht met de aanhoudende vraag naar grootschalige distributiecentra. Het bouwen op eigen risico, dus zonder zekerheid van verhuur, werd daarbij niet geschuwd.

Op gemeentelijk niveau lieten Amsterdam, Tiel, Eindhoven, Wijchen en Den Bosch in het eerste kwartaal de grootste afname van het aanbod zien. De gemeenten waar het aanbod van bedrijfsruimten juist het meest groeide, waren Haarlemmermeer, Moerdijk, Breda en Tilburg. In totaal vond in 58% van de gemeenten een afname plaats van het aanbod van bedrijfsruimte.

Totale aanbod

Het totale aanbod van kantoorruimte, bedrijfsruimte en winkelruimte in Nederland dat te huur of te koop werd aangeboden daalde in het eerste kwartaal met respectievelijk 4%, 5% en 3%. Passend in een trend die sinds 2014 zichtbaar is, stegen de gemiddelde vraagprijzen voor bedrijfsmatig onroerend goed landelijk met € 1 naar € 57 per m².