Het transportbedrijf handelde daarmee in strijd met cabotageregels en ontdook de cao wegvervoer en het minimumloon, aldus Edwin Atema, campagneleider ‘Gelijk werk, gelijk loon’ van FNV. “En het is nota bene een bedrijf dat aan tafel zit bij de cao-onderhandelingen.”

Arbeidsinspectie en Inspectie Verkeer en Waterstaat zijn ook bezig met een onderzoek naar de gang van zaken bij Vos Logistics. Meer bepaald gaat het om een onderzoek bij de vestiging van het bedrijf in Ede.

FNV zelf zegt te hebben geconstateerd dat Roemeense chauffeurs maandenlang voor het bedrijf in Nederland aan het werk zijn geweest. “En waarschijnlijk reden ze er al jaren voor.” Hoeveel chauffeurs het betreft, kan FNV nog niet precies zeggen. Sinds het onderzoek door de inspectiediensten zijn de Roemeense chauffeurs in elk geval ineens verdwenen, stelt Atema.

“Verdwenen chauffeurs? Dat klinkt luguber,” reageert Frank Verhoeven, ceo van Vos Logistics. “Vanwege de twijfel die er gerezen is, hebben we de betreffende chauffeurs elders binnen onze organisatie te werk gesteld.”

Verhoeven zegt dat het niet het beleid is van Vos Logistics om met illegale praktijken bezig te zijn. “Er wordt zelfs duidelijk op gestuurd om dat niet te doen. We maken er geen geheim van dat we werken met een internationale pool van chauffeurs. Roemenen en Polen, maar ook Duitsers en Fransen. Binnen de landsgrenzen houden we ons aan de wet. Bij nationaal transport houden we ons aan nationale voorwaarden. Ja, ook aan de cao.”

Verhoeven zegt hangende het onderzoek dat nu plaatsvindt, geen commentaar daarop te geven. Hij zegt geen uitspraak te doen of zijn bedrijf al dan niet correct heeft gehandeld. “Maar ons beleid is om correct te werken. En dat weet FNV ook. In elke onderneming kunnen wel eens incidenten zijn, en als we die constateren, repareren we ze.”

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is niet van plan om cao-onderhandelingspartner Vos Logistics over de zaak aan te spreken. “Ik wist nog niet dat er een onderzoek naar het bedrijf loopt en durf er niks over te zeggen”, aldus TLN-woordvoerder Floris Liebrand. “Misschien houdt het bedrijf zich keurig aan de wet, het is niet aan ons als vereniging om over dit soort individuele gevallen te oordelen.”

TLN-voorzitter Alexander Sakkers zei onlangs op het TLN-jaarcongres weliswaar dat ‘ieder bedrijf dat de regels overtreedt, moet worden aangepakt’, maar dat betekent niet dat TLN zelf bedrijven gaat aanpakken, zegt Liebrand. “Het is niet aan ons om recht te spreken. We gaan geen bedrijven royeren. Het belang van een vereniging is juist, om elkaar te ondersteunen. Het betreft een complexe materie. Als er iets mis zou zijn bij een bedrijf, kunnen we daarover praten. Als we bedrijven zouden royeren, verdwijnen ze uit ons zicht. En rijden blijven ze waarschijnlijk toch wel.”

In een zaak tegen een andere transporteur die volgens FNV op illegale wijze buitenlandse chauffeurs heeft gebruikt, Van den Bosch uit Erp, mag FNV directeur Peter van den Bosch en elf van zijn medewerkers onder ede gaan verhoren. Een rechter liet dinsdag weten geen bezwaar te hebben tegen dergelijke verhoren. Een datum voor de verhoren wordt spoedig geprikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement