Er is in de nacht van donderdag op vrijdag lang onderhandeld. Volgens FNV Bondgenoten gebeurde dat in een ‘prettige sfeer’, maar was wel sprake van een moeizaam verloop.

Afgesproken is dat een chauffeur per week duizend euro verdient bij 145 tot 155 ‘stops’ -bezorgingen – per dag. Op routes waar dat aantal niet wordt gehaald, zal volgens PostNL ‘maatwerk’ worden geleverd. De chauffeurs die aan de staking hebben deelgenomen, hoeven daarvan voor hun relatie met het bedrijf geen repercussies te vrezen. Er komt een onafhankelijke commissie die oordeelt over een eventuele verbreking van de relatie.

De staking van chauffeurs begon in Amsterdam, waar chauffeurs de bezorging van pakketten staakten uit onvrede over nieuwe, lagere tarieven die PostNL wil invoeren voor de bezorging van pakketten. De acties breidden zich uit tot Rotterdam, Wateringen en Utrecht. Er is in de bezorging van pakketten een achterstand ontstaan van zo’n 90.000 stuks.

PostNL vindt dat de vergoeding voor het bezorgen van een pakket kan dalen, omdat het aantal pakketten als gevolg van de opmars van het thuiswinkelen sterk toeneemt. Chauffeurs behouden dan een behoorlijk inkomen, vindt het bedrijf. De chauffeurs wijzen er echter op dat ze daarvoor wel steeds meer pakjes moeten afleveren.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde zich niet mengen in het conflict bij PostNL, dat nu kennelijk is bijgelegd. Hij gaat wel, op aandringen van de Tweede Kamer, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vragen zich te verdiepen in de contracten bij het bedrijf. Kamp meent overigens, anders dan bijvoorbeeld de SP, dat bij PostNL geen aanwijzingen zijn voor ‘schijnzelfstandigheid’ of ‘wurgcontracten’.

Volgens Kamp kunnen de belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken zelf wel beoordelen of ze in actie moeten komen. Dat PostNL mensen als onderaannemer aan het werk zet, is naar zijn mening volledig toelaatbaar.

Dat de achterstand bij de pakketbezorging niet nog veel groter is geworden, is het gevolg van het feit dat PostNL eigen personeel en niet stakende ingehuurde krachten inzet. Zo zijn tientallen studenten via uitzendbureaus gerecruteerd.

De staking heeft webwinkels evenwel ‘vele miljoenen euro’ aan schade bezorgd, zegt Wijnand Jongen, directeur van de branchevereniging Thuiswinkel.org.