Dat heeft vice-kanselier Michael Spindelegger laten weten. Hij meent dat het Duitse tolplan niet verenigbaar is met het Europese recht. De te betalen tol wordt voor Duitse automobilisten namelijk verrekend met de door hen betaalde wegenbelasting. Daardoor worden buitenlandse automobilisten gediscrimineerd, vindt Spindelegger.

Dat heeft ook Europees Transportcommissaris Siim Kallas zich al eens laten ontvallen. Om dezelfde reden overweegt de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, stappen tegen het Duitse tolplan te nemen.

De Duitse politievakbond zegt niet toe te zien op de naleving van automobilisten om een vignet achter de voorruit te plakken. Voorzitter Rainer Wendt van deze bond heeft het blad Bild laten weten dat agenten het al druk genoeg hebben, ook al door de bezuinigingen die op de politiebegroting zijn doorgevoerd. Bovendien heeft het vignet ‘niets met verkeersveiligheid te maken’, vindt Wendt.

De ADAC, de Duitse ANWB, vreest dat van de compensatie voor Duitse automobilisten via verlaging van de wegenbelasting op termijn niets terechtkomt. Uiteindelijk wordt die belasting natuurlijk toch weer verhoogd en eindigt de nieuwe tol gewoon in geldklopperij door de overheid, zegt de ADAC.

Binnen regeringspartij CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, neemt het verzet tegen de tol ook toe. In deelstaat Rijnland-Palts wil deze partij ‘geen entreegeld’ voor toeristen uit het naburige buitenland. Partijchef Merkel zelf heeft tijdens de laatste verkiezingscampagne trouwens volgehouden dat er wat haar betreft geen tol voor personenauto’s zou komen.

Transportorganisatie DSLV gelooft niet dat het ‘aanslaan van buitenlanders’ veel extra geld binnenbrengt om de begroting voor het wegenonderhoud op orde te krijgen. Verkeersminister Alexander Dobrindt mikt op een opbrengst van per saldo 625 miljoen euro. De exploitatiekosten van het vignet schat hij op 8% van de opbrengst. Maar volgens de ADAC zullen die kosten veel hoger uitpakken en ook de DLSV is geneigd dat te denken..

De nieuwe tol zou met ingang van 2016 worden geheven. Het jaartarief gaat 100 euro bedragen; er zijn ook vignetten verkrijgbaar voor kortere periodes. De tol wordt geheven voor voertuigen met een gewicht van maximaal 3,5 ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement