Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt. Hij beschouwt derving van lading en omzet door vervoerders op Rusland als een ‘buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemingsrisico’ kan worden gerekend.

De Europese Unie kondigde eerder deze maand sancties aan tegen Rusland, omdat dit land mogelijk mede de hand had in de neerstorting van de vlucht MH17 tussen Amsterdam en Kuala Lumpur. Dat toestel werd boven OekraIens grondgebied neergehaald door Rissische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

De Unie verbood de uitvoer van strategische goederen naar Rusland. Daarna sloot Rusland de grenzen voor Europese versproducten, zoals groente en fruit, vlees, vis, gevogelte en zuivel.

Transportbedrijven kunnen een tijdelijke werkloosheidsuitkering (‘deeltijd-ww’) aanvragen voor werknemers die hun werk per week met ten minste 20% zien verminderen door de sancties. Een andere voorwaarde is dat deze werkvermindering gedurende twee tot maximaal 24 weken per jaar optreedt.

De uitkering, die aangevraagd moet worden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gaat in op de datum van aanvraag, uiteraard na goedkeuring van die aanvraag. Ze maakt deel uit van een breder pakket van maatregelen van het kabinet om bedrijven te steunen die door de uitvoerverboden naar Rusland worden getroffen.