Dit deel van Limburg, met logistieke ´hotspots´ als Venlo en Weert, kampt met sterke vergrijzing van de bevolking en het vertrek van jongeren naar grote steden elders. Door de goede economische gang van zaken en de opkomst van het webwinkelen is de logistieke arbeidsmarkt er zeer gespannen.

Zo zijn er toenemende tekorten aan vrachtautochauffeurs, chauffeurs van hef- en reachtrucks, laders, lossers en logistieke managers. Een bijkomend probleem is de uitstroom van arbeidskrachten uit de logistiek naar andere sectoren.

Elf bedrijven en organisaties in de regio hebben zich nu aaneengesloten in de ´e-Fulfilment Hub´, die moet zorgen voor een ´toekomstbestendige arbeidsmarkt´. Fontys Hogeschool Venlo en het Centrum voor Logistiek Vakmanschap gaan samen zorgen voor een betere doorstroming van studenten naar de logistiek.

Ondernemers dragen hun steentje bij door het logistieke beroep meer aantrekkelijk te maken, door betere secundaire arbeidsvoorwaarden en meer doorgroeimogelijkheden. De bedoeling is ook dat in de ´Euregio´, dus de grensstreek met Duitsland en België, meer buitenlands personeel wordt aangeworven.