Dat zegt directeur Jochen Eschborn van het samenwerkingsverband van Europese vervoerders Elvis. Een verbod, dat overigens al van kracht is in Duitsland en Frankrijk, wordt voor de hele Europese Unie voorgesteld door de Europese Commissie.

Eschborn zegt dat ook ‘westerse’ bedrijven chauffeurs uit Midden- en Oost-Europa keihard nodig hebben om hun opdrachtgevers internationaal volle-wagenladingvervoer te kunnen aanbieden. Dat vervoer, ‘van A naar B’, moet volgens de Elvis-topman tegen lage kosten worden verricht.

Daarvoor is nodig dat chauffeurs hun wekelijkse rust in en rondom de vrachtauto kunnen doorbrengen, omdat de alternatieven veel duurder zijn. Eschborn wijst op de ‘slechte prijzen’ in het internationale wegtransport. Die zijn overigens ook weer het gevolg van de zware concurrentie door goedkope chauffeurs uit oostelijk Europa.