‘Geef tolgegevens vrij in zware strafzaken’

Wegvervoer

Gegevens over tolbetaling moeten voortaan kunnen worden gebruikt in strafzaken tegen chauffeurs die van ernstige misdrijven worden verdacht. Dat vindt de minister van justitie van Noordrijn-Westfalen.

De minister, Peter Biesenbach (CDU), wil dat in politie-onderzoeken en bij rechtszaken de gegevens die de afdracht van Maut in Duitsland worden verzameld openlijk op tafel kunnen komen. Gegevensbescherming mag volgens hem geen bescherming van daders van zware misdaden zijn.

In Duitsland mogen tolgegevens nu niet in rechte of bij politieel onderzoek worden gebruikt; ze blijven voor justitie geheim. In Oostenrijk geldt deze databescherming niet. ‘Niemand begrijpt dat in een Duitse strafzaak wel Oostenrijkse tolgegevens mogen worden gebruikt, maar dat men tot Duitse Maut-gegevens geen toegang heeft’, zo stelt Biesenbach in een vraaggesprek met de krant Bild.

De zaak werd actueel in het geval van de moord op een hardloopster in het Zuid-Duitse Freiburg. Bewijs tegen de verdachte moest toen, behalve op grond van DNA-analyse, komen uit Oostenrijkse tolgegevens. Van een beroep op Duitse toldata moest in rechte echter worden afgezien, omdat die in dat land wegens privacy-overwegingen niet mogen worden vrijgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Geef tolgegevens vrij in zware strafzaken’ | NT

‘Geef tolgegevens vrij in zware strafzaken’

Wegvervoer

Gegevens over tolbetaling moeten voortaan kunnen worden gebruikt in strafzaken tegen chauffeurs die van ernstige misdrijven worden verdacht. Dat vindt de minister van justitie van Noordrijn-Westfalen.

De minister, Peter Biesenbach (CDU), wil dat in politie-onderzoeken en bij rechtszaken de gegevens die de afdracht van Maut in Duitsland worden verzameld openlijk op tafel kunnen komen. Gegevensbescherming mag volgens hem geen bescherming van daders van zware misdaden zijn.

In Duitsland mogen tolgegevens nu niet in rechte of bij politieel onderzoek worden gebruikt; ze blijven voor justitie geheim. In Oostenrijk geldt deze databescherming niet. ‘Niemand begrijpt dat in een Duitse strafzaak wel Oostenrijkse tolgegevens mogen worden gebruikt, maar dat men tot Duitse Maut-gegevens geen toegang heeft’, zo stelt Biesenbach in een vraaggesprek met de krant Bild.

De zaak werd actueel in het geval van de moord op een hardloopster in het Zuid-Duitse Freiburg. Bewijs tegen de verdachte moest toen, behalve op grond van DNA-analyse, komen uit Oostenrijkse tolgegevens. Van een beroep op Duitse toldata moest in rechte echter worden afgezien, omdat die in dat land wegens privacy-overwegingen niet mogen worden vrijgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement