De bouw moet volgens de laatste planning volgend jaar beginnen, maar dreigt nu toch vertraging op te lopen doordat de Raad van State vragen gesteld heeft aan het Europese Hof van justitie over de uitleg van het Europese recht over stikstofuitstoot. Dat is meestal een zeer langdurig proces.

In een brief aan de minister zeggen vier brancheorganisaties dat de ongeveer 1,2 miljard kostende verbinding een belangrijke schakel voor het Rotterdamse haven- en industriecomplex is. Ze vrezen dat uitstel tot toenemende congestie in het havengebied leidt en daarmee de concurrentiepositie van Rotterdam zou schaden.

De brief is ondertekend door Deltalinqs, Evofenedex, TLN en VNO-NCW West. Rijkswaterstaat heeft de bouwopdracht vorige maand in principe gegund aan een consortium van Ballast Nedam, de Belgische baggeraar DEME en de Australische bank Macquarie. Volgens de dienst moet de nieuwe verbinding onder de Nieuwe Maas door ‘tussen 2022 en 2024’ klaart zijn.