Duitsland verscherpt eisen aan gebruik winterbanden

Wegvervoer

Duitsland scherpt de regels aan voor het gebruik van winterbanden op vrachtauto’s en bussen. Winterbanden moeten voortaan ook op de voorste stuurassen worden aangebracht.

Ze moeten ook herkenbaar zijn aan een ‘alpien’ symbool, namelijk een bergpictogram met een sneeuwvlokje. De boetes voor het niet gebruiken van winterbanden gaan omhoog. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland.

In Duitsland is het gebruik van winterbanden niet gebonden aan een periode van het jaar. Een voertuig moet ermee zijn uitgerust als de omstandigheden er om vragen, bijvoorbeeld bij ijzel, gladheid door sneeuw, ijs- of rijpvorming.

Bestaande winterbanden, alleen voorzien van een M+S-aanduiding, mogen nog tot 30 september 2024 worden gebruikt, mits ze voor 31 december dit jaar zijn geproduceerd. Vindt de productie na die datum plaats, dan moeten ze van het alpiene symbool zijn voorzien.

Wordt in Duitsland in winterse omstandigheden gereden zonder de juiste winterbanden, dan wordt de bestuurder voortaan beboet met 60 euro. De eigenaar kan straks ook worden beboet, met 75 euro. Is sprake van gevaar voor andere weggebruikers, dan kan de boete oplopen tot 80 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitsland verscherpt eisen aan gebruik winterbanden | NT

Duitsland verscherpt eisen aan gebruik winterbanden

Wegvervoer

Duitsland scherpt de regels aan voor het gebruik van winterbanden op vrachtauto’s en bussen. Winterbanden moeten voortaan ook op de voorste stuurassen worden aangebracht.

Ze moeten ook herkenbaar zijn aan een ‘alpien’ symbool, namelijk een bergpictogram met een sneeuwvlokje. De boetes voor het niet gebruiken van winterbanden gaan omhoog. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland.

In Duitsland is het gebruik van winterbanden niet gebonden aan een periode van het jaar. Een voertuig moet ermee zijn uitgerust als de omstandigheden er om vragen, bijvoorbeeld bij ijzel, gladheid door sneeuw, ijs- of rijpvorming.

Bestaande winterbanden, alleen voorzien van een M+S-aanduiding, mogen nog tot 30 september 2024 worden gebruikt, mits ze voor 31 december dit jaar zijn geproduceerd. Vindt de productie na die datum plaats, dan moeten ze van het alpiene symbool zijn voorzien.

Wordt in Duitsland in winterse omstandigheden gereden zonder de juiste winterbanden, dan wordt de bestuurder voortaan beboet met 60 euro. De eigenaar kan straks ook worden beboet, met 75 euro. Is sprake van gevaar voor andere weggebruikers, dan kan de boete oplopen tot 80 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement