TNO: konvooirijden binnen drie jaar in praktijk brengen

Wegvervoer

Technisch onderzoeksbureau TNO denkt dat vrachtauto’s die in konvooi op 3, seconden afstand van elkaar in konvooi rijden al in 2020 een normaal beeld op de Nederlandse wegen kunnen zijn.

TNO stelt dit na proeven die samen met DAF, NXP en Ricardo zijn genomen in het zogeheten Eco Twin-consortium. Bij konvooirijden geeft de voorste vrachtauto het tempo aan. Dat leidt tot brandstofbesparing en vermindering van CO2-uitstoot en vergroot de verkeersveiligheid. Ook wordt de verkeersdoorstroming erdoor bevorderd.

De voertuigen communiceren met elkaar via sensoren, radar en camera’s en kunnen binnen een fractie van een seconde reageren op wat de voorgaande vrachtauto doet. Volgens Daan de Cloe, die de leiding over het project heeft bij TNO, is de volgafstand ‘nu dermate kort geworden dat het platooning-systeem alle beslissingen moet en kan nemen én dat moet blijven doen als er iets afwijkends gebeurt’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

TNO: konvooirijden binnen drie jaar in praktijk brengen | NT

TNO: konvooirijden binnen drie jaar in praktijk brengen

Wegvervoer

Technisch onderzoeksbureau TNO denkt dat vrachtauto’s die in konvooi op 3, seconden afstand van elkaar in konvooi rijden al in 2020 een normaal beeld op de Nederlandse wegen kunnen zijn.

TNO stelt dit na proeven die samen met DAF, NXP en Ricardo zijn genomen in het zogeheten Eco Twin-consortium. Bij konvooirijden geeft de voorste vrachtauto het tempo aan. Dat leidt tot brandstofbesparing en vermindering van CO2-uitstoot en vergroot de verkeersveiligheid. Ook wordt de verkeersdoorstroming erdoor bevorderd.

De voertuigen communiceren met elkaar via sensoren, radar en camera’s en kunnen binnen een fractie van een seconde reageren op wat de voorgaande vrachtauto doet. Volgens Daan de Cloe, die de leiding over het project heeft bij TNO, is de volgafstand ‘nu dermate kort geworden dat het platooning-systeem alle beslissingen moet en kan nemen én dat moet blijven doen als er iets afwijkends gebeurt’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement