Nieuwe wet: ook vakantiegeld berekenen in overuren

Wegvervoer

Begin volgend jaar wordt in Nederland een nieuwe wet van kracht die voorschrijft dat over overuren ook vakantiegeld moet worden betaald.

Daarop wijst Transport en Logistiek Nederland (TLN). Volgens de organisatie verandert er voor de bedrijven in het wegvervoer feitelijk niets. De nieuwe Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WML) treedt 1 januari 2018 in werking.

De nieuwe WML verplicht bedrijven om over gewerkte overuren de minimumvoorwaarden in wet en cao uit te betalen. Volgens TLN kent de huidige cao beroepsgoederenvervoer over de weg een ‘grondslag’ voor het loon waarover vakantiegeld moet worden berekend.

Volgens die grondslag worden overuren niet meeberekend in het vakantiegeld. Wel moeten loon en vakantiegeld altijd optellen tot 108% van het minimumloon. Voor overuren dient het functieloon plus overwerktoeslag worden betaald.

Vakbond CNV Vakmensen dreigt werkgevers in het wegvervoer met claims van chauffeurs die vinden dat hun overuren één op één worden doorberekend in het vakantiegeld. Daar is TLN het niet mee eens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nieuwe wet: ook vakantiegeld berekenen in overuren | NT

Nieuwe wet: ook vakantiegeld berekenen in overuren

Wegvervoer

Begin volgend jaar wordt in Nederland een nieuwe wet van kracht die voorschrijft dat over overuren ook vakantiegeld moet worden betaald.

Daarop wijst Transport en Logistiek Nederland (TLN). Volgens de organisatie verandert er voor de bedrijven in het wegvervoer feitelijk niets. De nieuwe Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag (WML) treedt 1 januari 2018 in werking.

De nieuwe WML verplicht bedrijven om over gewerkte overuren de minimumvoorwaarden in wet en cao uit te betalen. Volgens TLN kent de huidige cao beroepsgoederenvervoer over de weg een ‘grondslag’ voor het loon waarover vakantiegeld moet worden berekend.

Volgens die grondslag worden overuren niet meeberekend in het vakantiegeld. Wel moeten loon en vakantiegeld altijd optellen tot 108% van het minimumloon. Voor overuren dient het functieloon plus overwerktoeslag worden betaald.

Vakbond CNV Vakmensen dreigt werkgevers in het wegvervoer met claims van chauffeurs die vinden dat hun overuren één op één worden doorberekend in het vakantiegeld. Daar is TLN het niet mee eens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement