Tirol beperkt wegvervoer tot 250 trucks per uur

Wegvervoer

Ook vandaag heeft het wegvervoer tussen Zuid-Duitsland en Noord-Italië in Tirol te maken met ‘Blockabfertigung’ Dat betekent dat per uur maar 250 vrachtauto’s worden doorgelaten.

Hierdoor ontstaan in Zuid-Duitsland forse files, onder meer op de A93 bij Rosenheim en op de A8 tussen München en Salzburg. De reden voor de ‘Blockabfertigung’ is dat Tirol files in de regio Innsbruck en bij de Brenner wil voorkomen.

Er wordt deze week in München een conferentie gehouden over het wegvervoer tussen Zuid-Duitsland en Italië via routes door Oostenrijk. De Industrie- und Handelskammer (IHK) in de Beierse hoofdstad dringt aan op een betere strategie voor het transitoververvoer tussen München en Verona.

De IHK wil onder meer een versoepeling van het nachtrijverbod in Tirol en een betere dienstregeling op het spoor. Als meer vrachtauto’s gebruik maken van de Rollende Landstrasse, kan dit veel truckvervoer over de wegen in Tirol voorkomen, is de redenering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Tirol beperkt wegvervoer tot 250 trucks per uur | NT

Tirol beperkt wegvervoer tot 250 trucks per uur

Wegvervoer

Ook vandaag heeft het wegvervoer tussen Zuid-Duitsland en Noord-Italië in Tirol te maken met ‘Blockabfertigung’ Dat betekent dat per uur maar 250 vrachtauto’s worden doorgelaten.

Hierdoor ontstaan in Zuid-Duitsland forse files, onder meer op de A93 bij Rosenheim en op de A8 tussen München en Salzburg. De reden voor de ‘Blockabfertigung’ is dat Tirol files in de regio Innsbruck en bij de Brenner wil voorkomen.

Er wordt deze week in München een conferentie gehouden over het wegvervoer tussen Zuid-Duitsland en Italië via routes door Oostenrijk. De Industrie- und Handelskammer (IHK) in de Beierse hoofdstad dringt aan op een betere strategie voor het transitoververvoer tussen München en Verona.

De IHK wil onder meer een versoepeling van het nachtrijverbod in Tirol en een betere dienstregeling op het spoor. Als meer vrachtauto’s gebruik maken van de Rollende Landstrasse, kan dit veel truckvervoer over de wegen in Tirol voorkomen, is de redenering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement